Само за година: 219 са се заразили с ХИВ

15:30, 01 дек 21 25 2260 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

За поредна година международната общност отбелязва 1 декемвриСветовен ден за борба срещу СПИН. Тази година той е под надслов „Да премахнем неравенството. Да спрем СПИН“.

На 1 декември Световната здравна организация призовава световните лидери и гражданите да се обединят, за да се изправят срещу неравенствата и да достигнат до хората, които в момента не получават основни услуги за ХИВ. 

Четиридесет години след съобщаването на първите случаи, ХИВ все още заплашва света. Разделението, неравенството и незачитането на човешките права позволиха на ХИВ да се превърне и да остане глобална здравна криза. Пандемията от COVID-19 изостря неравенствата и трудностите при предоставянето на здравни услуги, което е предизвикателство за много хора, живеещи с ХИВ.

Какво показва статистиката? 

По данни на СЗО близо 38 млн. души в света живеят с ХИВ/СПИН, като броят на новоинфектираните лица през 2020 г. е 1,5 млн., а смъртните случаи са 680 000. В световен мащаб през 2020 г. близо 73% от инфектираните получават антиретровирусна терапия. В България общо 1 936 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН, а 1 910 (99%) от тях получават антиретровирусна терапия.

От 1986 г. до 19 ноември тази година в България са регистрирани общо 3 702 лица с ХИВ инфекция. От началото на 2021 г. са открити нови 219 ХИВ – позитивни лица. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е по-голям от този на жените. Съотношението мъже/жени и през настоящата година продължава да нараства - 6.1:1 (86% мъже и 14% жени).

По предварителни данни в страната над 182 811 лица са изследвани за ХИВ през първите десет месеца на годината. По път на инфектиране се запазва тенденцията от последните години. Близо 93% от новите случаи с ХИВ–инфекция са се инфектирали по сексуален път (45% са мъже, които са имали сексуални контакти с други мъже и 48% са лица с хетеросексуални контакти). От всички новорегистрирани 5.5% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици.

Най-засегната е възрастовата група 30-39 г. (36%), следвана от възрастовата група 20-29 г. – 24% и 40-49 г. – 22%. 58% от новите случаи са във възрастовата група 30-50 г.

Географското разпространение показва, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са предимно в големите градове: София град – 34% (75 лица), в Област Варна – 11% (24 лица), Пловдив – 9% (20 лица), Бургас – 6% (14 лица), Пазарджик – 4% (9 лица), Враца, Русе и Ст. Загора – 3% (6 лица) и в останалите под 3%.

Министерство на здравеопазването осигурява безплатна антиретровирусна терапия на всички нуждаещи се лица, независимо от здравноосигурителния им статус. Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите и подобрява качеството им на живот.

България остава страна с ниско разпространение на ХИВ - честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 хил. души население за България е 2,9 през 2020 г., а зa сравнение - средният показател за страните от ЕС е 3,3. Въпреки това страната ни все още не е изпълнила поставената цел за намаляване със 75% на новите случаи на ХИВ до 2020 година, заложена в Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции (СПИН) за периода 2017-2020 г. Именно затова тя е пренесена автоматично в следващата национална програма с хоризонт 2025 г., която беше приета през август тази година.

Мария Бакалова: Да живееш с ХИВ вече не е смъртна присъда

Номинираната за „Оскар“ Мария Бакалова призова чрез видеообръщение да се осигури превенция сред рисковите от заразяване групи. Българската актриса разказва и как се е запознала с диагнозата ХИВ чрез своята героиня от филма „Жените наистина плачат“. Сцени от филма са заснети в център за сексуално здраве, а второстепенна роля във филма има и Елена Биринджиева – ХИВ консултант с многогодишен опит в кризисното консултиране на пациенти с положителен резултат.

„Преди две години се явих на кастинг – изключително дързък, в който, без да зная за каква роля се явявам, интуитивно знаех, че героинята, която евентуално ще имам честта да изиграя, ще остави голям отпечатък в живота ми. След дълги репетиции и импровизации, малко преди да отидем на терен, сценарият беше раздаден. 

19-годишната Соня беше ХИВ-позитивна жена, сблъскала се с последствията от това да е носител на вируса. Множеството чувства и емоции, през които преминаваш, докато научиш, че благодарение на една или две таблетки дневно, живеещите с ХИВ мотат да имат нормална продължителност на живота, да имат здрави деца и да не предават вируса на своите партньори и на лекарите си при медицински манипулации. 

Именно сцената с невероятната Елена Биринджиева, този наш „бял щъркел“, Соня и аз разбрахме, че не е толкова страшно, колкото изглежда. Да живееш с ХИВ вече не е смъртна присъда. Страшни са стигмата и неразбирането. Страшно е също незнанието и отлагането във времето – това да се изправим срещу непознатото“, каза тя, като призова заразените да не се страхуват. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама