В следващия кабинет: Четирима вицепремиери и две нови министерства

10:30, 06 дек 21 / Политика 25 1514 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Президентът Румен Радев започна консултациите с представители на парламентарните групи в 47-ото Народно събрание. Първи при него влязоха „Продължаваме промяната“.

Едно ефективно управление под формата на коалиция може да съществува само ако има взаимно уважение между партньорите. Времето на едноличната премиерска власт приключи и надеждата то да бъде възстановено беше категорично отхвърлено от българските граждани по време на изборите. Важно за българските граждани е да знаят вашите приоритети и вашата готовност за формиране на ефективна управленска коалиция. Това е и смисълът на днешната среща“, каза държавният глава, като посочи конкретно темата за Северна Македония, по която иска да чуе позицията на спечелилата изборите партия.

Румен Радев отбеляза, че свършеното от служебните кабинети досега е добра основа за резултатно управление, насочено към проблемите на хората. „Двете служебни правителства, които назначих по силата на българската Конституция, стабилизираха страната. Те показаха ясно, че може да има единодействие на хора с различни политически възгледи“. 

Лидерът на ПП Кирил Петков обяви, че четирите преговарящи партии са близо до съгласие. Вече е готово проектоспоразумението, което ще бъде подписано от „Продължаваме промяната“ поотделно с всяка една от другите партии. Според него до 24 часа ще стане ясно и коя партия колко министерски поста ще има. „Разпределението е много близко до пропорцията на депутатите в Народното събрание“. 

„Всички осъзнахме, че независимо дали човек има лява, дясна идеология или е в самия център, както сме ние, проблемите са толкова наболели, че реално тази ориентация би била значима в последващ момент. Независимо дали си ляв, център или десен, България има нужда от магистрали, има нужда от безопасни язовири, има нужда от добри доходи, има нужда да си върне българите от чужбина“, отбеляза Кирил Петков.

„Осъзнаваме, че на България вече e абсолютно належащо да има редовно правителство, което да решава спешните и неотложните проблеми, които могат да се решат само от едно правителство с пълен мандат и с работещ парламент. Ние сме взели тази отговорност присърце. В най-близко време се надяваме да представим проект за кабинет, който да бъде базиран на коалиция от четири партии и коалиции“, добави той, цитиран от „Медиапул“.

След консултациите при държавния глава Петков съобщи, че в новото правителство ще има четирима вицепремиери и две нови министерства. Едното от тях ще е Министерство на държавните предприятия. „Мислим го главно от ефективност - как една бъдеща изпълнителна власт би работила най-добре“. 

По думите му мандатът за съставяне на правителство ще им бъде връчен от президента в рамките на тази седмица.

Днес ще се проведат срещи и с останалите формации, които постигнаха най-добри резултати на изборите на 14 ноември. От 10.15 ч. Радев ще се срещне с представители на ГЕРБ-СДС, в 11.30 ч. с ДПС, а в 14.00 ч. – с БСП.

Утре консултациите продължават с „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Възраждане“.

След приключването на разговорите държавният глава трябва да даде първия мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила – „Продължаваме промяната“. Очаква се през следващите дни четирите партии – ПП, ДБ, БСП и ИТН, да подпишат коалиционно споразумение за съставяне на кабинет.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама