Минчев: Парламентът няма да е гумен печат на правителството

10:26, 04 дек 21 / Политика 25 1530 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Парламентът няма да е гумен печат на изпълнителната власт. Искаме да наложим правенето на политика по нов начин и не възнамеряваме да сме придатък на правителството. Това заяви в първото си тв интервю новият председател на Народното събрание Никола Минчев.

„Недопустимо е парламентът да бъде придатък на изпълнителната власт и да се гласуват формално вече взети решения. Ще бъдем истинска парламентарна република“, посочи най-младият председател на парламента в ефира на bTV.

„Пръв сред равни“: Никола Минчев ще бъде председател на парламента

34-годишният юрист обясни, че е влязъл в политиката, след като е поканен в „Продължаваме промяната“ от Кирил Петков, с когото се познава от 6-7 години. „Срещна ни професионалния път, но сме работили заедно и за доста каузи, най-вече около плажа „Корал“, каза Минчев. Кирил Петков го е поканил и за шеф на парламента. „Кирил Петков има дарбата да увлича хора. Вярвам, че „Продължаваме промяната“ ще донесе качествена промяна в страната“, посочи Минчев.

Сред приоритетите на парламента ще са съдебната реформа, промените в антикорупционната комисия, закриване на специализираните съд и прокуратура. 

Според него не е належаща задача съставянето на комисия за ревизия на предишните власти, каквато имаше в последните две Народни събрания.

Минчев е срещу политическото номадство в парламента – преминаването на депутати от една парламентарна група в друга, и ограничението това да се прави вероятно ще остане в правилника

Той заяви, че още не е мислил по въпроса как ще се плащат заплатите на депутата от ДПС Делян Пеевски, който попадна в списъка Магнитски. Всички, които извършват парични трансфери с лица от този списък са заплашени от високи санкции. „Интересен казус. Ще се запознаем с него и ще видим как ще действаме“, каза Минчев.

Относно изискването за зелен сертификат за достъп до Народното събрание той коментира: „Поради специфичния допуск на външни лица парламентът не се води обществено място в общоприетия смисъл и не се прилагат ограничения за обществени сгради. Това тълкуване ще го помислим задълбочено. Правилата трябва да са за всички“. По думите му е възможно да се въведе и тестване за депутатите веднъж седмично, както е за учениците.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама