Еврото щяло да доведе до увеличаване на доходите

08:55, 06 дек 21 / Политика 25 1529 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Присъединяването към еврозоната ще доведе до увеличаване на доходите. Това заяви управителят на Българската народна банка Димитър Радев пред bTV. Той беше категоричен, че въпреки растящата инфлация, банковата система у нас е стабилна. 

„Евробарометър“: Българите са раздвоени за въвеждането на еврото

Неслучайно синдикатите са едни от най-големите привърженици на този процес. Готови сме да извършим големия по обем работа, който предстои през следващите 2 г., политически остава да видим. Бяха направени заявки, че еврото ще влезе на 1 януари 2024 г. – предстои да видим“, заяви Радев.

Управителят на БНБ каза още, че 1.9553 ще е курсът лев-евро, който ще се използва при преминаване към общоевропейската валута. По думите му влоговете на хората в лева, автоматично ще преминат в евро при влизането ни в еврозоната. Двете валути ще могат да се използват за сравнително кратък период – около месец, като първоначално цените ще се обявяват и в евро, и в лева. За да свикнат хората този тренд ще започне 6 месеца преди влизането на еврото и ще продължи една година след това.

Година след въвеждането на еврото цените в магазините ще са и в левове

Радев уточни, че бюджетният дефицит е един от критериите, които могат да спрат присъединяването към еврозоната, но България е в много добри изходни позиции по този показател.

Според него по време на COVID епидемията са се увеличили банковите влогове. „Депозитите се увеличават още преди кризата, увеличи се по време на кризата – хората действително са притеснени и спестяват. От друга страна – нямат инвестиционни възможности“, отбеляа Радев. 

Управителят на БНБ отчете, че има скок и при покупката на жилища. Според него в момента не може да се говори за „имотен балон“, но има такъв тренд. Той допълни, че това не са добри знаци за развитието на икономиката, но все пак прогнозира, че тя ще възстанови нивата си от преди кризата в края на 2022 г. А относно инфлацията, Радев прогнозира, че тя ще бъде стабилизирана през следващата година.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Господин Банкер, 16:02, 07 дек 21

в цял свят паднаха доходите драстично, след въвеждане на еврото! А цените достигнаха до небесата! И им трябваха години, за да се успокоят нещата и да намалее гладът! Ние да не сме малоумни или с къса памет?! Я ни припомнете една мощна Германия!!! Или Австрия! Или Чехия!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама