Снежен и студен вторник

07:00, 07 дек 21 25 1468 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Валежите от дъжд и сняг ще продължат. Ще се образува снежна покривка, на места до около 15 см. Ще бъде и много ветровито. В Източна България вятърът през по-голямата част на деня ще остане с посока от юг и температурите там ще достигнат до 12 - 14°. В останалата част от страната съществено ще се понижат и в Дунавската равнина и високите западни полета ще бъдат около нулата.

В областите Благоевград, Смолян и Кърджали е обявен оранжев код за значителни валежи от дъжд, в някои райони до около 50 литра на кв.м. В 17 други области е обявен жълт код. Във Видин, Монтана, Враца, София област, София-град, Перник, Кюстендил, Ловеч, Габрово и Велико Търново той е за значителни валежи от сняг и опасен вятър. Там се очаква да паднат количества от 20 до 25 мм. А в Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Хасково ще има значителни валежи от дъжд, които ще достигнат до  25-30 мм. Ще е ветровито с умерен и временно силен северозападен вятър.

Над Черноморието ще преобладава облачно време и на много места ще превалява дъжд. Все още ще духа умерен вятър от южната четвърт. Максимални температура на въздуха: 13°-15°. Температурата на морската вода е 11°-13°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините ще преобладава облачно и мъгливо време. Ще има валежи предимно от сняг и ще се образува снежна покривка. По планинските проходи ще има снежни виелици и ще се образуват навявания. Ще духа силен югозападен вятър, който още преди обяд в масивите от западната половина от страната ще ориентира от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра около 3°, на 2000 метра - минус 1°.

В сряда ще бъде студено и все още ветровито, но до обяд валежите ще спрат, най-късно в централната част на Северна България. От юг облачността ще се разкъсва и над много райони ще намалее до предимно слънчево. Вечерта северозападният вятър ще отслабне, през нощта срещу четвъртък ще придобие южна компонента, а в котловините на Западна България ще стихне и на отделни места ще се образува мъгла. В четвъртък сутринта ще е студено с преобладаващи минимални температури между минус 7° и минус 2°, малко над нулата по Черноморието. Над планините и планинските райони, както и над Източна България през деня ще бъде предимно слънчево и с до умерен южен вятър ще се затопля. На отделни места в котловините и покрай Дунав ще остане мъгливо, а до вечерта от запад ще се появи разкъсана висока и средна облачност, която през нощта срещу петък ще се увеличава и вплътнява, сочи прогнозата на НИМХ. 

От АПИ предупреждават шофьорите да подготвят автомобилите си за зимни условия

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили подготвени за движение при зимни условия, да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция и не предприемат резки маневри. Спирането на движението от превозни средства с неподходящи – износени гуми, блокира пътуването на всички останали шофьори и затруднява работата на снегопочистващата техника.

Екипите на пътноподдържащите фирми следят метеорологичните прогнози и са в готовност да предприемат максимално бързо необходимите действия за обработка на настилките, за да се осигури проходимостта на пътищата. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България. За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали. А там, където се налага заради силния вятър, снегонавяванията и слаба видимост, е възможно трафикът да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама