Работа по празниците - какво е добре да знаем

08:05, 07 дек 21 25 1925 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

В календара за 2021 г. дните от 24 до 28 декември са оцветени в червено. Какво заплащане трябва да получат за труда си през това време работниците и служителите, ако се наложи да са на работа? Какво ще бъде възнаграждението и на тези, които работят на първи, втори и трети януари догодина - съответно събота, неделя и понеделник?

„Обозначаването на ден в календара в червено означава, че той е неработен или почивен, но това не носи информацията, която е съществена за работника”, уточнява адвокат Мирослав Димитров, експерт в КНСБ. А именно дали този ден носи статута на официален празник или е почивен, неприсъствен или неработен ден.

Ежегодно част от официалните празници в календара съвпадат с почивните дни събота и неделя. 

„За трудовите правоотношения по време на коледните празници е важно да се отчита, че и двата почивни дни съвпадат с празнични дни – 25 и 26 декември съвпадат със събота и неделя. Първите два работни дни след това са неприсъствени, но като такива те нямат статута на официален празник”, допълва Димитров пред БНР.

По закон заплащането за работа на официален празник и в почивни дни е различно. От това ще дойде разликата във възнаграждението на тези, които ще работят на 25 и 26 декември с дължимото на онези, които ще бъдат на работа на 27 и 28 декември.

Разликата идва от това дали те работят при петдневна работна седмица, по стандартно, обичайно работно време, или работят по график, при сумирано изчисляване на работното време.

Първата група при работа в почивни или празнични дни полага извънреден труд и би получила увеличено възнаграждение на две различни правни основания – веднъж, че са работили в почивен ден и втори път – че са работили на официален празник, пояснява Мирослав Димитров.

„За тези, които работят при сумирано изчисляване на работното време, въобще не е налице извънреден труд към този момент. Те биха получили увеличение на възнаграждението само в случаите, когато работят при официален празник, тоест когато биха работили на 25 и на 26, респективно и на 24. Те няма да получат увеличение на възнаграждението за работа на 27 и 28, по график“.

По подобен начин стоят нещата с 1 януари.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама