Зала в УниБИТ ще носи името на проф. Драгомир Паргов

18:20, 06 дек 21 25 1803 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Две зали в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ) бяха кръстени на имената на едни от най-видните български учени, имали кариера в университета.

Една от залите носи името на проф. Драгомир Паргов, който е бил първият декан на факултета на модерното висше училище по библиотекознание, днес УниБИТ. Другата зала е кръстена на проф. акад. Благовест Сендов – един от световнопризнатите съвременни учени. Решението бе взето миналата година, а днес се състоя официалната церемония по именуването.

Проф. д-р Драгомир Паргов, полковник от резерва, е един от пионерите в изследванията и практическите реализации на системи за защита на информацията в компютърните системи и мрежи.

Първият и единствен началник на секция „Защита на информацията“ (по-късно – сектор) на Военния научноизледователски институт на Генералния щаб на Българската армия. Под негово ръководство е създадена първата стратегия за информационна сигурност в Българската армия и са създадени и внедрени системи за криптографкса защита на информацията в Министерството на отбраната с изключителен военен и икономически ефет. Проф. Паргов е участвал в разработването на системите за защитата на Министерския съвет, Българската народна банка и Булбанк.

„Признателен съм на Академичния съвет на УниБИТ и лично на проф. Стоян Денчев за почитта към моя баща проф. Драгомир Паргов. Моят баща е първият декан на първия факултет на модерното висше училище по библиотекознание и информационни технологии, днес УниБИТ. Благодарен съм на проф. Денчев и на цялото академично ръководство, че с решението си няма да позволят името на проф. Драгомир Паргов да потъне в забрава“, написа синът му Калоян Паргов, който е лидер на столичните социалисти.

„За баща ми университетската работа беше мисия и страст, а студентите и колегите му - преподаватели бяха като второ семейство. Благодаря и за топлите думи, които днес чух от всички колеги и приятели на баща ми за него“, допълни той.

 
***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама