Минеков: Заради договора с „Труд“ загубите са 236 хил. лв.

08:22, 07 дек 21 25 2206 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Още веднъж ще публикуваме какво се е случило през годините с офисите, използвани от „Труд“, как се е случило. Няма какво да се крие. Това заяви в ефира на TV+ министърът на културата Велислав Минеков.

Министерство на културата няма договор с вестник „Труд“, това е. Как „Труд“ се е появил там в нарушение на Закона за държавната собственост, вероятно, не знам“, каза министърът. Той обясни, че договорът е сключен, когато на поста е Вежди Рашидов, като двама министри не са обърнали внимание на подробностите по него.

„Абсурд е да ме обявяват, че съм убиец на свободата на словото“, каза Минеков. Той посочи, че заради договора загубите на Министерството на културата до момента са почти 236 хил. лв.

„Интересна е обществената поръчка за помещенията. Кой участва, как печели... Наемът е 5.50 лева за квадратен метър, в съседна сграда цената за офис площ е 68 лв.“, каза Минеков.

През август служебният министър на културата поиска „Труд“ да напусне ползваната сграда заради дългогодишно неплащан наем от фирмата „Южен кръст 2001“ ЕООД. През септември Министерството на културата изпрати доброволна покана към изданието, но тя не беше изпълнена. След това казусът стигна до областния управител на София-град. Вчера офисите на „Труд“ бяха запечатани, като на 12 ноември той е издал заповед за изземване на помещенията (позицията на областната управа вижте тук).

Запечатаха офисите на „Труд“, редакцията обяви гражданско неподчинение

Днес от Министерството на културата публикуваха във Facebook пълната хронология по казуса с „Труд“. „Министърът на културата и екипът му смятат, че независимите частни и свободни медии би трябвало да зависят от своите читатели, зрители, слушатели, а не системно да ощетяват държавата“, посочват от ведомството.

В петък започваме преместването на централата на ГЕРБ

Попитан на какъв етап е една друга негова имотна битка изгонването на политическа партия ГЕРБ от офисите им в административната сграда на НДК, той обяви, че още в петък започват действия за преместването на формацията. „Тези два етажа са взети с абордаж. За първи път като министър Росен Плевнелиев пише, че те са с отпаднала необходимост за НДК и щом дворецът ги дава под наем, те са му в повече и са излишни. Данаил Кирилов като областен управител ги присвоява“, уточни Минеков, цитиран от „Дневник“.

Министерството на културата е изгнило от корупция

Той посочи, че министерството, в което е от седем месеца, е „изгнило от корупция - както законна, така и незаконна“. „Ако нещата се раздвижат, ще се случат много интересни неща. Изпратих материали до прокуратурата, те ми ги върнаха. За 1.5 млн. лв., изпратени от чужбина, не е ясно как е получена сумата, как е разпределена, как е похарчена. Лицето, което я дарява, е в списъка Магнитски и е описан като бандит с много тежка биография“, каза Минеков без да даде повече подробности. Той посочи само, че в схемата са замесени бивш министър и негови сътрудници.

 

ГЕРБ с флашмоб в подкрепа на „Труд“

След като вчера държавата запечата редакцията на вестник „Труд“, днес от ГЕРБ организираха флашмоб пред Министерството на културата в подкрепа на работещите в медията.

„Дойдохме да постелем стълбите на властта с „Труд“, очевидно това е мечта на президента Радев“, заяви Любен Дилов – син. Според него ставаме свидетели на „действие по прекратяване на дейността“ на най-стария все още излизащ от печат български вестник. Дилов и други политици от ГЕРБ, сред които – Асен Балтов, Костадин Ангелов и Тома Биков, раздадоха днешния брой на вестника.

СЕМ и АЕЖ с позиции по казуса

Съветът за електронни медии (СЕМ) обяви, че следи внимателно случая и посочи, че при уреждането на договорните отношения между изпълнителна власт и медия трябва да има баланс, така че да не се поставят под заплаха свободата на словото и журналистическият труд.

Асоциацията на европейските журналисти пък подчерта, че свободата на словото не предполага привилегии за определени медии и преференциално третиране -  от достъп до пресконференции, интервюта, до ползване на държавни имоти срещу символичен наем, реклами, фондове и т.н.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Ама 16:06, 07 дек 21

ти си бил най-умния, най-чистия, най-некорумпирания! И какво стана с офисите на БСП?! И защо не сезираш НАП, както постъпвате с всички "обикновени" българи?! Пратете им съдия-изпълнител...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама