Русия отново с провокация: Кирилското писмо свързвало руските и македонски езици

17:48, 08 дек 21 / Политика 25 2195 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Православната църква чества днес Деня на Свети Климент Охридски по стар стил, според Григорианския календар. 

В България почитаме светеца по новия стил - на 25 ноември. Тогава е и патронният празник на Софийския университет, който носи неговото име. В Македония обаче го честват на 8 декември. За тях тази дата е официален празник и неработен ден. Обикновено отдават почит на светеца с тържествено полагане на свежи цветя на неговия паметник пред Националната университетска библиотека в Скопие, носеща неговото име.

Именно по този повод посолството на Русия в Скопие честити в Twitter днешния празник на гражданите на нашата съседка с думите: „Поздравяваме братския македонски народ с националния празник - Деня на Св. Климент Охридски, великият просветител, първият славянски епископ, един от основателите на основоположниците на кирилското писмо, което свързва съвременните руски и македонски езици“.

Тези думи обаче предизвикаха остра реакция от страна на българската формация на ВМРО. Според тях Скопие се уповава единствено на директен лобизъм. „Може би РСМ вижда в този акт подкрепа в историческия си спор с България, но реално показва, че е сфера на влияние, която всъщност я отдалечава от желаното еврочленство“, изтъкват българските патриоти, цитирани от пресцентъра на партията. 

По думите им всички исторически извори говорят, че Св. Климент Охридски принадлежи на българската общност и делото му е недвусмислено българско. „Споменаването на „македонски език“ в подобна честитка очевидно надхвърля протоколните рамки и е ясно послание“, твърдят те. 

Междувременно българският историк Пламен Павлов критикува и думите на Зоран Заев по повод празника, в които отново не се споменава българският характер на школата на Св. Климент. Това е очевидно отстъпление от някои от трудно постигнатите, но все пак постигнати, разбирателства в съвместната историческа комисия.

„Двете случки от последните часове показват ясно, че Скопие няма никакво намерение да спазва договора си с България и ще разчита единствено на международен натиск и провокации. Видно е също, че Скопие се уповава единствено на директен лобизъм. В такава ситуация България няма друг избор освен да остане на единственото възможно становище и да не променя по никакъв начин парламентарно приетата си рамкова позиция“, посочват от партията. 

ВМРО припомня, че българската позиция е изцяло в синхрон с критериите за членство в ЕС – решаване на двустранните спорове и защита на индивидуалните права. Към момента Скопие не спазва договор, който урежда споровете му със София, и не зачита правата на онази част от своето население, която се придържа към българската, а не към създадената в средата на миналия век македонска идентичност.

Промяната на историята със задна дата е посегателство върху истината и върху справедливостта. Това не може да бъде толерирано. И тук България всъщност е на европейска позиция: ЕС не може да бъде легитиматор за несправедливости“, изтъкват от ВМРО.

„С тревога следим информациите, че брюкселските бюрократи се опитват да обвържат плащанията към България по плана за възстановяване с промяна на българската позиция по въпросите на Македония. Това ще е и първи тест за това дали новосформиращото се мнозинство у нас е българско или служи на други интереси: дали ще се противопостави, ако това за плана за възстановяване се окаже истина. Не за пръв път егоизмът на някои европейски страни прозира зад действията на еврочиновниците“, подчертават още те. 

България няма да променя позицията си

България няма да променя позицията си относно започването на преговори за членство в ЕС на РС Македония. Това съобщиха от Министерски съвет за БГНЕС.

Тази позиция на България ще бъде защитава по време на заседанието на Съвета „Общи въпроси“, което ще се проведе на 14 декември 2021 г. в Брюксел. „За България определящ остава основополагащият принцип на собствените заслуги на всяка отделна страна-кандидат. Българската страна счита, че Албания е готова за напредък по пътя към ЕС, като има готовност да подкрепи приемането на Преговорната рамка за страната и провеждането на първа Междуправителствена конференция“, е позицията на българското правителство.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 ОСМАН БЕГ 21:46, 08 дек 21

Е КОЛКО КНИГИ НАПИСАХТЕ НА КИРИЛИЦА ОТ 10-18 ВЕК? :)

2 Ради Стефанов Радев 20:46, 09 дек 21

Ми това е заради тъпата политика на ВМРО, които отблъснаха македонците ос ЕС. Сега си яжте ушите!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама