Гешев е готов за оставка, ако не е полезен на прокуратурата

14:05, 09 дек 21 25 1892 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че би се оттеглил от поста си, ако прецени, че вече не е полезен за държавното обвинение. 

Ще се оттегля, когато преценя, че не съм полезен на прокуратурата и че във всички тези лъжи, които се изсипват, се окаже, че има нещо вярно“, заяви Гешев след като откри конференция, посветена на специализираното правосъдие. Това е първият път, в който той допуска, че би могъл да подаде оставка, но по всичко личи, че не смята това да се случи скоро.

За неговата оставка настояват и четирите политически сили, които подкрепят бъдещото правителство. Днес съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов призова Гешев да подаде оставка, „така и така е събрал хора, да позволи най-накрая обществото да реформира прокуратурата". А според Костадин Костадинов от „Възраждане“ проблемът е в модела и попита „ако сега се махне Гешев и на негово място се сложи друг Гешев, с какво точно ще променим ситуацията“. 

В отговор на тези призиви Гешев за пореден път лансира тезата, че щом политиците му искат оставката, значи прокуратурата работи добре. Главният прокурор призна, че е правил грешки в работата си без да даде повече подробности. Каза само, че били „кадрови грешки. Той отново повтори тезата си, че щом политици искат оставката на прокурор, значи той работи добре. Той твърди, че срещу прокурори в момента се оказва натиск и репресия, но отказа да уточни за какво става дума.

Гешев иска КС да обясни правомощията му заради критиките

Иван Гешева съобщи, че ще отправи питане до Конституционния съд какви точно са неговите правомощия, като причината са непрекъснатите критики, че оказва влияние върху мнението на всеки един от подчинените му прокурори.

„Правомощията на главния прокурор са доста по-ограничени в сравнение с тези, на който и да е главен прокурор в Европейския съюз. Въобще не може да става въпрос за контрол върху конкретни дела, въздействие върху вътрешното убеждение на магистрати или върху изхода по досъдебни производства“, заяви Гешев, цитиран от пресцентъра на Прокуратурата. 

Гешев готов да участва в дискусия за съдебна реформа

Главният прокурор обяви, че е готов да участва на експертно ниво във всякаква реформа в
интерес на българските граждани. Той допусна въвеждане на съдебен контрол върху част от отказите за образуване на наказателно производство (които сега са тотално на съвестта на прокурора, б.р.). Но при съобразяване дали това е възможно без конституционни изменения, пише  Клуб Z.

Същевременно обаче той призова за промени и отвъд съдебната система включително в МВР, контролните органи и службите за сигурност. 

Гешев и Демерджиев в сблъсък за спецправосъдието

Основна тема на днешното събитите бе специализираното правосъдие, в защита на което Иван Гешев неведнъж се е изказвал. И днес главният прокурор повтори тезата си, че закриването му е посегателство срещу правосъдието.

„За съжаление, сме изправени пред политически опити за пробив в правото и законността, маскирани като „реформа“ и борба с престъпността. Налице е реална опасност за върховенството на правото и основни демократични ценности, които споделя европейското семейство. Затова трябва да си отговорим като общество и професионална общност искаме ли правила за всички или се отказваме от тях и искаме те да не се отнасят за шепа недосегаеми и богоизбрани“, заяви той , цитиран от пресцентъра на ПРБ.

На противоположната позиция застана служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев. Той заяви, че специализираното правосъдие не ни е убедило в необходимостта от съществуването си. „За съжаление, за своето продължително съществуване институциите Специализирана прокуратура и съд не успяха да убедят българските граждани в своята ефективност, обективност, законосъобразното протичане на тяхната дейност и в крайна сметка в необходимостта от тяхното съществуване“, каза министърът.

Той отбеляза, че ЕК ни критикува заради липсата на присъди по дела за корупция по високите етажи на властта и отбеляза, че трябва да се пристъпи към закриване на институциите на специализираното правосъдие в България.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама