КПКОНПИ проверява Кацаров за доставките на антигенни тестове

15:41, 09 дек 21 / Политика 25 1796 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) започва проверка на здравното министерство заради купуването на бързи антигенни тестове за учениците. Проверката е по сигнал, в който се съдържат твърдения за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители и класирането им, както и по медийни публикации, съдържащи изявления на бивш заместник - министър на здравеопазването. Предмет на проверката са и данни за завишени цени на тестовете и забавяне на доставките им.

Припомняме, че в сряда уволненият наскоро зам.-министър на здравеопазването Димитър Петров коментира темата пред Нова телевизия, като обяви, че е повдигнал въпроса за високата цена на тестовете пред Стойчо Кацаров и това е довело до неговото уволнение. Днес здравният министър отбеляза в ефира на bTV, че не той назначава и уволнява зам.-министри, а премиерът Стефан Янев. По думите му Петров не се е справял с работата си и е „сгазил лука“, за това се е стигнало до неговото отстраняване. 

Коронавирусът у нас: 1625 нови случаи

От министъра на здравеопазването е изискана пълната документация по избора на изпълнители и сключените договори за доставка на бързи антигенни тестове за ученици. В рамките на днешния ден предстои снемане на обяснения от бившия заместник-министър на здравеопазването Димитър Петров и от управители на търговски дружества, които са участвали със свои оферти за доставка, но са били отстранени от процедурата. Ще бъдат снети обяснения от членовете на комисията по избор на доставчици на тестове, от министър Стойчо Кацаров, както и от началника на кабинета му и от други лица. Извършва се анализ на договорените цени и срокове на доставка, както и на промените в тях по всеки от наличните досега 15 договора, съобщиха от КПКОНПИ.

След завършване на проверката, Комисията ще прецени изпращането на материалите на прокуратурата, при наличие на данни за корупционни престъпления.

Осигурени са тестове, за да се върнат всички ученици в клас

Процедурата по закупуване на тестове за учениците е безупречна

По-късно и от Министерството на здравеопазването излязоха с официална позиция по темата. Те приветстват започналата проверка на КПКОНПИ, защото по този начин щели „да отпаднат всякакви съмнения и целенасочени внушения за нередности при проведените процедури“. 

Оттам отбелязват, че в името на прозрачността отварянето на поканите е било направено в присъствие на медиите. „Протоколите от работата на комисията, класирането на участниците и сключените договори с изпълнителите бяха публикувани на интернет страницата на МЗ и всеки, който желае, може да се запознае с тях“, изтъкват от ведомството.  

Те напомнят също, че с постановление на Министерския съвет са били отпуснати средства за закупуване на 1,5 милиона щадящи бързи антигенни тестове за осигуряване на безопасна учебна среда. „Проведената по безупречен начин процедура от екипа на Министерството на здравеопазването позволи да се стигне до трикратно намаление на цените на тестовете и да се осигурят общо 4,7 милиона теста. Те ще са достатъчни за осигуряване на учебните занятия на всички ученици за поне един месец напред“, подчертават от здравното министерство. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама