БСП подписва споразумението с Нинова за вицепремиер

16:10, 10 дек 21 / Политика 25 1817 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Националният съвет на БСП одобри единодушно коалиционното споразумение и кандидатите за министрисъобщиха от пресцентъра на партията.  

Със 138 гласа „за“, нито един „против“ и нито един „въздържал се“ съветът на левицата даде зелена светлина на Корнелия Нинова да бъде предложена за вицепремиер и министър на икономиката и индустрията. За министър на труда и социалната политика излъчват Георги Гьоков, за министър на туризма пък предлагат Христо Проданов, а на земеделието - Иван Иванов.

По непотвърдена информация в понеделник се очаква да бъде свикано извънредно заседание на Народното събрание. Това обаче трябва да бъде гласувано на Председателски съвет. 

Тече подготовка за извънредно заседание на Народното събрание в понеделник. Ако успеем утре да подпишем това споразумение и ако мандатът се връчи в почивните дни, нищо не пречи в понеделник в края на деня да имаме кабинет, заяви Атанас Зафиров пред bTV. Това не е бързане, вървим стъпка по стъпка. Сега сме готови и няма пречка да продължим, каза още той.

Нинова не трябва да е председател на партията, но може да е вицепремиер

По-рано един от опонентите на Нинова - Кирил Добрев, обяви на влизане на заседанието, че за него това не е коалиционното споразумение, а протокол от срещите. С очакване съм БСП да защити своите позиции, защото винаги съм се страхувал да не изглеждаме като ВМРО в управлението на ГЕРБ", коментира той. Партията ми е важна. Подкрепям Нинова за всеки държавен пост, бих гласувал за всичко, което я удовлетворява, стига да остави партията намира и без интриги, спокойно да можем да я укрепим“, допълни той, цитиран от „Сега“.

Това ще бъде тежко управление - и за правителството, и за БСП. Става дума за ляво-дясна коалиция, която обикновено убива левите партии. Надявам се БСП да се справи“, отбеляза друг критик на лидера в оставка - Антон Кутев. По думите му няма лошо Нинова да е вицепремиер, въпросът е какво очаква партията. Нинова не трябва да е председател на партията, но може да е вицепремиер“.

Вчера левицата създаде напрежение в бъдещата коалиция, след като поиска корекции в последния момент в някои текстове. Това наложи лидерите на четирите преговарящи партии - „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, да се съберат извънредно в Народното събрание. Малко след това обаче коалиционните партньори изчистиха всички въпроси, припомня БНР.

Предвижда се в бъдещото правителство да има петима вицепремиери - двама от  „Продължаваме промяната“ и по един от останалите коалиционни формации - БСП, ИТН и ДБ. Към споразумението има и политическа програма с 18 приложения по различни сектори.

Според текста, който пленумът одобри, Агенцията за безопасност на храните и Агенцията по горите преминават от земеделското министерство към премиера, а агенцията за одита на средствата от еврофондовете към това ведомство към финансовия министър.

Коалиционното споразумение готово до ден

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама