В знак на протест: СУ прекрати всички занятия в Медицинския факултет

14:45, 10 дек 21 25 1715 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Заради ситуацията с МБАЛ „Лозенец“ всички учебни занятия и стажове за всички специалности в Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се прекъсват в знак на протест, съобщиха от Алма матер.

Най-старият университет у нас възразява срещу решението на здравния министър Стойчо Кацаров да преобразува болница „Лозенец“ чрез вливане в болницата по детски болести „Проф. Иван Митев“. По думите им с този акт на министъра МБАЛ „Лозенец“ на практика престава да съществува.

В своя позиция от Софийския университет изтъкват, че болницата е на Медицинския факултет и няма да допуснат тя да бъде закрита, защото е основна база за обучение на студентите от няколко медицински специалности. Оттам изтъкват, че без практическите си занятия в болница студентите не могат да следват, камо ли да завършат обучението си.

„В медийните си изяви министърът упорито нарича МБАЛ „Лозенец“ „Правителствена болница“, каквато дружеството от години не е. Той се опитва да си играе с емоциите на хората, наричайки болните деца „дечицата“. Зад тези манипулативни внушения се крие не искрена загриженост за здравето на децата, а целта е унищожаването на работеща болница, изграждана с години“, изтъкват от университета. 

Детската болница ще се строи в двора на „Лозенец“

Според ръководения от проф. Анастас Герджиков ВУЗ медицинското оборудване в болница „Лозенец“ не е предназначено за лечение на деца. Оттам посочват, че многопрофилната болница е единственият център за трансплантации на повече от един орган, а в момента се ползва и като център за лечение на пациенти с COVID-19.

В продължение на близо 20 години държавата не осигури сграда на Медицинския факултет, като в някои случаи отнемаше други сгради на университета с обещанието да реши въпроса със сградата на факултетета. Междувременно обучението на студентите се провеждаше в болница „Лозенец“. За неговото осигуряване Софийският университет е инвестирал в болницата милиони левове за ремонти и оборудване – в същата болница, която министърът сега щедро преобразува, влива и прекратява“, отбелязват те. По думите им при преобразуването на „Лозенец“ в национална детска болница ще се закрият 17 от съществуващите 18 клиники/отделения, а от наличния към момента академичен състав ще остане не повече от 20-30%.

Дори многопрофилният характер на болницата да се запази, след преобразуването ѝ в детска болница тя няма как да продължи да функционира като университетска болница и като учебно-клинична база на Медицинския факултет на Софийския университет, тъй като студентите не могат да усвоят необходимите знания в болница, специализирана единствено в лечение на деца. Същото важи за обучението на медицинските специалисти, провеждано в МБАЛ „Лозенец“, и за научните изследвания на лекарите-преподаватели“, пишат още от Алма матер.

Междувременно и днес работещи в болница „Лозенец“ излязоха на протести с искане процедурата да спре. Според тях с акта си здравия министър унищожава болница „Лозенец“. Въпреки протестите Стойчо Кацаров е задействал решението си още на 8 декември. От протокол, подписан от него, се вижда, че това преструктуриране ще се извърши, като „Лозенец“ се влее в Специализираната болница за активно лечение на детски болести „Проф. Иван Митев“. Така на практика бившата Правителствена престава да съществува като дружество без ликвидация.

Припомняме, че в края на 2018 г. отново бе направен опит за преобразуване на болница „Лозенец“. Водеха се серозни дебати и се изслушаха становищата на световни организации, на Софийския университет, на болницата, на инвестиционни компании. Въз основа на това не се прие подобно преобразуване. 

Пълната позиция може да видите ТУК.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Маринова 11:26, 10 дек 21

На вниманието на г-н Кацаров Като обикновен гражданин ви обръщам внимание, че освен всичко друго, болница Лозенец не е подходяща за детска поради изключително неудобни транспорт. Повечето от нас не ползват коли, нали

2 Иванов 11:29, 10 дек 21

Най подходящото място си остава Александров ската болница! Не закачайте болница Лозенец и СУ, друг е въпросът защо педиатрите там с години бяха държани на много ниски заплати

3 Анонимен 14:04, 10 дек 21

Извинявайте, но обучението в тази болница няма нищо общо с обучението на студентите в Медицинска академия, МУ-Плевен, Варна, Пловдив и Стара Загора, където всичко е на изключително високо ниво. Да сте чували в "Медицина" да се влиза с 3 и 4. Е, в СУ се влиза. Герджиков и Спасов правиха толкова много далавери с тая болница, сега са се загрижили и те за "дечицата". И да не плашат с протести, защото протест ще има за оставката на ректора, който нагло излъга, че Общото събрание го е подкрепило. Пълна лъжа. Патологична. Поредна!!!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама