Официално: Радев връчва мандата в събота

18:20, 10 дек 21 / Политика 25 1588 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

В събота от 10.00 часа на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 47-ото Народно събрание „Продължаваме промяната“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

За този пост се спряга бившият служебен министър и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. 

Коалиционното споразумение готово до ден

ПП представя състава на Министерски съвет

Междувременно съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев потвърдиха, че коалиционното споразумение между тях, „Демократична България“, БСП и „Има такъв народ“ вече е подписано. След като всички текстове са изчистени, бъдещите коалиционни партньори потвърдиха, че имат структура и състав на МС, предаде БНТ. 

След няколкоседмични преговори, споразумението е било подписано поотделно с всяка партия при закрити врата, а не публично, както беше съобщено пред медиите.

Утре от 13 ч. се очаква в сградата на Народното събрание да бъдат представени и структурата и състава на Министерския съвет, предложен от „Продължаваме промяната“, съобщиха от партията.

Споразумението

Неофициалната част от споразумението в 13 страници, която изтече в публичното пространство днес, очертава целите, приоритетите, правилата за функциониране на коалицията и структурата на МС.

Текстът потвърждава структурата на Министерския съвет, вече известна на обществото. Премиерът, излъчен от „Продължаваме промяната“, ще има петима вицепремиери - двама от партията на Петков и Василев и по един от БСП, Има такъв народ и Демократична България.

В 18-те експертни съвета, които ще бъдат създадени, ще бъдат обсъждани законодателните инициативи на коалицията, като партиите се отказват от „законодателно съревнование“ помежду си.

Целите, които си поставя коалицията, са:

  • - просперираща България
  • - съдебна реформа
  • - икономически растеж
  • - върховенство на закона

Министерствата са разделени на квоти между коалиционните партньори, като политическата отговорност за назначенията на министри се носи от съответната политическа сила.

БСП подписва споразумението с Нинова за вицепремиер

По неофициални данни има вероятност парламентът да бъде свикан извънредно в понеделник, за да се гласува новото правителство от депутатите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 БГ 18:33, 10 дек 21

БЪЛГАРИТЕ ЧЕСТНИ ПОБЕДИХМЕ ГАНСТЕРИТЕ

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама