Избраха наследника на Заев начело на СДСМ

08:33, 13 дек 21 / Свят 25 1494 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

47-годишният заместник финансов министър Димитър Ковачевски е новият лидер на управляващия Социалдемократически съюз в Република Северна Македония. Той спечели доверието на членовете на партията, които гласуваха на извънреден вот за нов лидер на формацията, предаде БНР.

Ковачевски спечели 37 649 гласа срещу опонентите си за поста Йован Деспотовски, който получи 3319 гласа, и Фросина Ременски, която събра 2836 гласа. 602 гласа са отчетени като невалидни.

Зоран Заев загуби изборите и подаде оставка

Досегашният председател Зоран Заев обяви, че се оттегля от поста след загубата на местните избори на 31-ви октомври тази година. По-късно обаче той реши да остане на поста министър-председател, докато политическата ситуация в страната не бъде стабилизирана.
Оттогава Заев успя да избегне вота на недоверие в парламента и дори укрепи мнозинството на своята партия в залата, като добави нов коалиционен партньор.

Обрат в Скопие: Заев отлага оставката си

Кой е Димитър Ковачевски? 

47-годишният досегашен заместник финансов министър Димитър Ковачевски е роден в гр. Куманово през 1976 г. Той е доктор на икономическите науки, следва в американския колеж в Скопие, а преди това учи в Минесота, САЩ. През 2011 г. специализира (ExEd по дигитален маркетинг) в бизнес училището в Харвард и в икономическия факултет в Подгорица, Черна гора. Неговият баща е бивш кмет на Куманово и бивш посланик в Черна гора.

Преди да заеме поста на зам.-министър Димитър Ковачевски работи в редица телекомуникационни оператори като Дойче телеком, One -vip и A1. Участва в множество бизнес начинания в Литва, Словения, Турция. През изминалата година той бе част от Икономическия съвет на македонското правителство, което трябваше да се справи с предизвикателствата от пандемията на коронавирус. 

След като Заев подаде оставка, се очаква президентът на Северна Македония Стево Пендаровски да даде на Ковачевски мандат за съставяне на ново правителство.

Преговорите с България продължават в същия дух

Според Ковачевски основният приоритет в политиката на СДСМ трябва да бъде подобряване на жизнения стандарт и укрепването на икономиката на страната.

Попитан как ще разреши спора между РСМ и България, ако получи мандат за съставяне на новото правителство в Скопие Димитър Ковачевски отговори: „В момента страната ни води преговори с България, които са базирани върху европейските ценности. В тях се зачитат всички приети резолюции. Ще продължим в този дух. След като сме получили четири положителни доклада на Европейската комисия, сега е време Европейският съюз да определи дата за провеждане на първата междуправителствена конференция и за започване на преговори за присъединяване“.

Новият лидер на СДСМ съобщи, че в ръководните органи на партията вече са започнали дебати за бъдещите назначения в правителството, но трябва да се изчака решението на Централния съвет на СДСМ. "Разговорите вече са започнали за поемането на отговорност в новото правителство, което означава и назначаването на определени позиции. Предлагането на министри, вземането на кадрови решения се извършва от органите на партията...Ще изберем лица, които по най-добър начин ще изпълняват програмата на СДСМ", каза още новият лидер на СДСМ, цитиран от БГНЕС.


***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама