Мъж даде 20 хил. лв. на телефонни измамници

10:20, 13 дек 21 25 1905 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

След двегодишно затишие - отново крупна телефонна измама по старата схема за даване на пари за операция на пострадал близък в Горна Оряховица. Случаят е от 8 декември. 82-годишен мъж предава 20 000 лева на непознат, който преди ден беше заловен. Историята е интересна, защото куриерът се опитва да избяга с парите, но самите измамници, изработили престъплението, го издават.

За това деяние е задържан мъж на 37 години с двойно гражданство – българско и турско.

Възрастният човек е бил заблуден по телефона, че дъщеря му, живееща в САЩ, е със счупен крак и е необходимо да ѝ бъде заплатена операцията. С него първо говорил мним доктор.

„Моята дъщеря си счупила крака на три места. Трябва да се сложат шест гвоздея. Златни! На крака”, обясни Стефан пред Нова телевизия. После на Стефан се обадила и жена, която се представила за дъщеря му. „И взе да плаче по телефона. Също като нейния глас. Плаче и каза: „Татко, трябва да ми пратиш парите”, разказа възрастният мъж.

А вие получихте ли обаждане от Алжир?

След което телефона взел „докторът”, който бил настоятелен. „Каза, че парите трябва да се пратят веднага. Търсих аз и намерих 20 000 лева”, поясни още измаменият.

Схемата е класическа. Измамниците имали готов куриер на позиция, намерен по обяви в интернет. Той ясно е съзнавал какво прави, но не е познавал поръчителите. След като възрастният мъж бил убеден, че трябва да даде спестяванията си, се появило и мулето.

„След като му дадох сумата, той тръгна да бяга. Казах на жена ми: „Тези ни измамиха. Заминаха”, допълни Стефан.

МВР отчита спад на ''ало'' измамите

Възрастните решават да проверят как е дъщеря им - тогава разбират, че са измамени. Полицията в цялата страна е вдигната на крак. Започва издирване на куриера, взел 20 000 лева. И тук помагат… измамниците – мнимият доктор и актрисата, изиграла ролята на дъщерята по телефона. Оказало се, че куриерът измамил и своите поръчители и те го издават, свързвайки се с 82-годишния Стефан. 

Поръчителите, издали своя куриер, останали непроследими, тъй като използвали интернет приложения, за да звънят на стационарния телефон. Куриерът обаче е заловен благодарение на горнооряховски криминалисти, специализирали се през годините в телефонни измами. В мулето била и цялата сума. Районната прокуратура във Велико Търново го задържа за 72 часа и му повдигна обвинение. Предстои да бъде поискан постоянен арест за 37-годишния мъж.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама