Тихомир Безлов: Най-големият проблем на коалицията са чорбаджиите

11:01, 13 дек 21 / Политика 25 1876 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Големият проблем на коалицията, която поема властта, не са ГЕРБ и ДПС, а как ще решават напреженията помежду си. Това каза пред БНР Тихомир Безлов, експерт в Центъра за изследване на демокрацията.

Най-големият им проблем са българските икономически елити, чорбаджиите, както искате ги наречете. Вече се очертаха някакви политически инвестиции в новото правителство. Тези хора са си харчили умно парите. Това е проблемът след като мине първият период на обединяващите общи действия срещу врага“.

Конфликтът между МВР и прокуратурата е стара линия на конфронтация, която е чисто политическа, смята Безлов. По думите му това е така от есента на 2019 г., когато е станало ясно, че Слави Трифонов влиза в политиката, а ГЕРБ няма да може да остане на власт.

Борисов е гледал на избора на главния прокурор Иван Гешев като на стратегия за излизане от политиката, но изборът му не е бил свободен, а Гешев е направил неща, които са създали проблеми на Борисов, според Тихомир Безлов.

Рашков: Прокуратурата предпазва бившите управляващи от наказателна отговорност

„Дотук 31 години не се сещам някой, който да е избрал главен прокурор, с малки изключения, и да е бил щастлив след това“, коментира той.

„Вероятно може да отслабите фигурата на главния прокурор със законови мерки. Какво правите, как избирате правилните от неправилните магистрати? Как избирате прокурорите, как решавате надолу структурно човешкия проблем? Това е основната тема за след това“, посочи експертът в предаването „Преди всички“.

Безлов акцентира върху „организираната престъпност на белите якички“.

„За нас големият проблем вече не е старата, класическа организирана престъпност. В момента, като се започне от земеделските супергиганти, зърнарите, които делят 80% от европейските субсидии, за която тема се позамлъкна, минете през енергетика, екология и стигнете до здравеопазването, където темата за начина, по който се усвояват фондове на бюджета, са доста тежки“.

Краткосрочният тест е какво ще се случи с КПКОНПИ, изтъкна Тихомир Безлов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама