Посрещнете празниците без фойерверки, мислете за животните

18:20, 29 дек 21 25 2211 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Тази зима „Четири лапи“ - международната организация за защита на животните, която помага на изложени на прякото човешко влияние животни, стартира социалната и медийна кампания „Красивото за нас е ужасяващо за тях“, с която апелира към отговорно честване на празниците. 

Нова година за хората е нов стрес за животните. Декември е месецът, в който улиците на България се превръщат в критични точки не само за хората - зарята и пиратките, които се чуват от всеки ъгъл представляват сериозна опасност и за всички животни покрай безгрижно празнуващите. 

„Всяко куче и котка може да изпадне в панически страх при гърмежите, съпътстващи идващите празнични дни. Признаците, по които можете да разпознаете тревожната реакция на животните са учестеното дишане, загуба на ориентация и повишено слюноотделяне. При разходка в дните около Коледа и Нова година се препоръчва животните да се извеждат на повод с поставен медальон с телефон на собственика поради риск от изгубване на домашните любимци. Бездомните животни също са изложени на риск, могат да проявят нетипично за тях поведение и подплашени от силния пукот да попаднат в опасност, да излязат на пътното платно, където да загубят живота си или да станат предпоставка за произшествие. Стресът, който животните преживяват може да отключи трайни психични проблеми,“ обяснява д-р Надeжда Мечева, ръководител на клиниката за бездомни животни към „Четири лапи“.

За животните звуците от фойерверки представляват реалистична заплаха с неясен характер. Те не разбират от къде идва шумът и какво означава, нито как и дали ще могат да се спасят от него. Съвсем естествено, животните изпадат в неутешима паника.

„Целта на кампанията е да разкрие един невидим за много от хората проблем, който се изостря всяка година покрай празниците. „Красивото за нас е ужасяващо за тях“ илюстрира страха и стреса, които животните изпитват при шума от пиратки, заря и други фойерверки докато ние празнуваме. За да предпазим домашните си любимци, както и бездомните животни, „Четири лапи“ призовават всеки от нас да замени зарята или пиратките с по-смислен и по-малко опасен начин на посрещане на празника“, допълва Деница Славова, ръководител отдел „Комуникации“ на „Четири лапи“.

Всеки може да подкрепи кампанията на фондацията, като се включи в разговора, започнат с помощта на популярни личности с отношение към животните в Instagram като използва хаштага #SoundOff и специално създадения гиф със същото име в социалните мрежи. Всички, които се разпознават в каузата на „Четири лапи“ могат също и да добавят специално разработената рамка към профилната си снимка във Facebook. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Nathantut 22:37, 09 апр 23

You reported it fantastically!
myself as a writer essay how to write an essay on my family what can i write my essay on

2 HectorIntig 05:22, 02 авг 23

You actually reported that effectively!
real estate blog writing service macmillan will writing service best essay writing service 2015

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама