Първите задачи на новия кабинет: Наводненията, ваксинацията и тока 

15:25, 14 дек 21 / Политика 25 2163 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Новото редовно правителство проведе първото си заседание. На него бяха очертани и първите приоритетни проблеми, по които кабинетът „Петков“ започва да работи. 

Наводненията

Първата неотложна задача е справянето с последиците от наводненията. Премиерът Кирил Петков обеща да бъде отпусната помощ за пострадалите от наводненията. Размерът и обхватът ѝ ще бъдат уточнени допълнително. Той обяви, че още утре ще бъдат извикани областните управители на Смолян, Благоевград и Кърджали. Причината са няколкото застрашени мостове в тези области. На срещата ще присъстват министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов и вътрешният министър Бойко Рашков.

Бедствено остава положението в Смолянско и Благоевградско

Зеленият сертификат и ваксинацията

Вторият приоритет ще е ваксинацията. Преди началото на заседанието Петков заяви, че ще издаде заповед за зелен сертификат за сградата на Министерски съвет. По-късно стана ясно, че правителството ще проучва до четвъртък възможността за въвеждането на зелен сертификат за служителите в държавната администрация. Всички се обединихме около факта, че държавната администрация трябва да е под абсолютно същия аршин, налаган в бизнеса. Това разграничаване трябва да изчезне в бърз порядък“, заяви министър-председателят след заседанието, като подчерта, че при всички положения достъпът на гражданите до администрацията няма да изисква зелен сертификат

„Трябва да качим нивото на ваксинация. Това не може продължава по този начин. В момента сме след Таджикистан и Пакистан. Средното ниво на ваксинация в ЕС е 70%“, категоричен е Петков, цитиран от „Сега“.

Поскъпването на тока

Правителството ще направи спешен анализ на предложението на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) за поскъпване на цената на електроенергията от Нова година. „В най-спешен порядък трябва да обсъдим предложението за покачване на цените на тока и на газта от КЕВР. До утре сме си дали 24 часа да направим анализ какво точно е тяхното предложение, защо точно сега се случи и да вземем ясни и конкретни мерки да избегнем това, което за нас изглежда като сравнително голямо увеличение на цената, след като ние самите заявихме, че това ни е приоритет да не се случва“, заяви премиерът.

Вчера след гласуването на новата структура и състав на Министерски съвет Кирил Петков определи като свой приоритет справянето с енергийната криза. „Трябва да избегнем скок на цените за битовите потребители“, заяви новоизбраният премиер и призова депутатите в спешен порядък да съставят енергийната комисия и да изберат нов състав на енергийния регулатор. Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова също коментира, че основна цел на новото правителство ще е токът за бита да не поскъпне.

Малко по-късно обаче от КЕВР обявиха, че предлагат от 1 януари 2022 г. токът да е средно с 13% по-скъп. Парното и топлата пък ще струват средно с 16 на сто повече, пише capital.bg. Изданието посочва, че това може да доведе до масови протести заради непосилните сметки, както се случи през 2013 г., когато имаше аналогично поскъпване.

Кирил Петков прави обратен завой за Северна Македония в ЕС

Предложенията на регулатора за новите цени ще бъдат обсъждани на открито заседание на 15 декември. По закон новите тарифи, утвърдени от енергийния регулатор, трябва да влязат в сила от 1 януари.

Петков днес коментира, че се е изнендал, че именно в деня, в който се е заклел като министър-председател, са били оповестени плановете на КЕВР за увеличение на цените, но не отговори директно на журналистически въпрос дали съзира умисъл в това. „Ние сме тук, за да се справяме с проблемите“, подчерта Петков.

Радев, вместо Петков, в Брюксел

Той съобщи още, че тази седмица няма да отиде в Брюксел, заради кризите, които трябва спешно да се решат в страната ни - наводненията и цените на тока. „Някои хора казваха, че може би ще имаме 100 дни по-спокойно време, а се оказа, че имаме една вечер. От тази гледна точка президентът Радев ще отиде в Брюксел“, коментира Петков.

Парламентът одобри кабинета „Петков“

На първото заседание бяха приети и структурните промени в състава на Министерския съвет и създаването на нови министерства. В новото правителство има петима вицепремиери - двама от „Продължаваме промяната“ и по един за всеки от коалиционните партньори. 20 министри поемат управлението на ведомствата в държавата. Създават се и нови министерства, а редица агенции се прехвърлят между ведомствата.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама