От днес в клас и при 30% ученици с тест или сертификат

07:40, 15 дек 21 25 1330 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

От днес се възстановява присъственото обучение за паралелките, в които 30% от учениците искат да се върнат в училище с тестване или „зелен сертификат“. Досега, ако за 50% от учениците нямаше съгласие за изследване или „зелен сертификат“, целият клас оставаше в електронно обучение, което ощетяваше желаещите да учат присъствено.

Чрез намаляването на изисквания процент в училище ще се върнат повече деца, които сега са вкъщи заради отказа на своите съученици или на техните родители за изследване за COVID-19 веднъж в седмицата.

Несъгласните с щадящите тестове ще продължат да се обучават от дистанция. Според насоките за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка училищата ще осигуряват на тези деца и младежи синхронно или асинхронно обучение в зависимост от своите възможности, съобщиха от МОН.

Учебната година може да бъде удължена при нова вълна на коронавируса

Повече от 564 000 ученици от I до XII клас вече учат присъствено. Това са близо 82% от всички ученици в страната. Почти 480 000 деца и младежи са в училище със „зелен сертификат“ или тестване за COVID-19 веднъж в седмицата в общините със заболяемост над 250 на 100 000 души. Над 48 200 от тях имат валиден документ на ваксинация, преболедуване или наличие на антитела.  

Повече от 85 000 ученици влизат в клас без изследване в общини с по-малко от 250 болни на 100 000 души. 

Междувременно вече са осигурени необходимите тестове за изследване на всички ученици в страната за COVID-19 до Коледната ваканция

Заповедта на министъра на образованието и науката за присъствено обучение при 30% ученици с тестване или „зелен сертификат“ можете да видите ТУК

Актуализираните съгласно тази заповед Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата и в центровете за специална образователна подкрепа можете да видите ТУК.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама