Управляващите си дават три месеца, за да свалят Гешев

18:11, 14 дек 21 / Политика 25 1816 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Ние работим, за да се случи смяната на главния прокурор до три месеца. Това казва новият правосъден министър Надежда Йорданова в интервю за „Свободна Европа“.

„Крайната точка, в която ние трябва да имаме нов главен прокурор, е свързана с (избора на) новия Висш съдебен съвет, но мисля, че ще имаме по-ранна дата“, каза още тя.

Преди ден главният прокурор Иван Гешев за пореден път потвърди, че няма никакво намерение да подава оставка. Той обаче се превръща в основна мишена за новото коалиционно управление на страната.

Гешев е готов за оставка, ако не е полезен на прокуратурата

Главният прокурор казва, че е нормално политиците да не харесват прокуратурата, което било знак, че тя си върши работата, макар че предишните управляващи харесваха и него, и Сотир Цацаров, който бе трудоустроен като шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

Надежда Йорданова отхвърля обвиненията на Гешев, че се опитва недопустимо вмешателство в независимата съдебна власт. Търсене на механизъм за реализирането на отговорността за несвършена работа не е политическо вмешателство върху съдебната власт“, каза тя.

Преди ден Йорданова даде сигнал как управляващите възнамеряват да притиснат Гешев. Правосъдният министър обясни, че ще настоява твърдо за радикална реформа в съдебния бюджет, която да отразява усещането на обществото за липса на справедливост и несъществуващите присъди за корупция по върховете на властта.

„Едно от първите неща, които ще настоявам активно и твърдо, е при формирането на бюджета на съдебната власт, особено в частта за прокуратурата, той да бъде на програмен признак. Знаете, че това е един от приоритетите на новоизбраното правителство“, каза Йорданова, намеквайки, че това може да се отрази най-много на бюджета на прокуратурата.

„Защо е важно това? Бюджетът на прокуратурата за тази година е малко над 330 милиона лева. Имаме ли усещане за справедливост в обществото? Имаме ли наказани за корупция на високите етажи? Не, нямаме. Ефективно ли се харчат тези пари? Какво прави прокуратурата в дигиталния свят? Затова ще настоявам за реален програмен бюджет, защото това означава прозрачност и ефективност“, каза Йорданова.

Бюджетът на съдебната власт се изготвя от Висшия съдебен съвет, но се приема от парламента заедно с държавния бюджет. Новото парламентарно мнозинство има всички възможности да притисне главния прокурор, за да си подаде оставката, през рязко намаление на финансовия ресурс.

Антикорупционната комисия ще бъде разделена на две

Йорданова обясни още, че антикорупционната комисия ще бъде разделена на две. Една структура ще се занимава само с борбата с корупцията и ще има разследващи функции под съдебен контрол, а другата ще се занимава с конфискацията. Другата голяма цел на новата власт е смяната на Сотир Цацаров.

„Спрямо г-н Цацаров има данни за нарушаване на неговите правомощия“, каза Йорданова. Тя обясни, че данните за нарушенията ще бъдат обявени от парламентарното мнозинство.

„Ще имаме постоянна парламентарна комисия, която ще се занимава с антикорупционната политика. При наличие на основания, той (Цацаров) може да бъде предсрочно освободен“, каза Йорданова.

Следователите в подкрепа на Гешев

Във вторник следователите внесоха декларация в Представителството на Европейската комисия в София. Бившият член на Висшия съдебен Ясен Тодоров, който сега е следовател, но преди това бе нашумя като един от оправните във ВСС покрай скандала Яневагейт, се изяви като говорител на следствието.

Той обясни, че трябва да се спазва разделението на властите в България и да се спазва стриктно принципът за върховенство на закона, пише Mediapool.

„Персоналните атаки срещу конкретни прокурори, в частност и срещу прокуратурата на Република България като цяло, са само и единствено в интерес на престъпността и в ущърб на българските граждани. Камарата на следователите в България категорично се противопоставя срещу всеки опит за натиск и намеса във вътрешното убеждение на прокурорите и следователите, както и срещу всеки опит за склоняването им към извършване на действия, противоречащи на материалните и процесуалните наказателноправни норми“, се посочва в декларацията.

Ние искаме да работим добре и да си взаимодействаме с МВР, каза още Тодоров, но добави, че борбата срещу престъпността е обречена, ако има дрязги и нападки между институциите.

По думите му взаимодействието между прокуратурата и МВР няма да се подобри, ако главният прокурор Иван Гешев си подаде оставката, защото на същия медиен и институционален терор ще бъде подложен и следващият главен прокурор.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама