Българска ферма за мед е лидер в Европа

08:31, 16 дек 21 25 1656 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Семейна ферма от странджанското село Индже войвода спечели първа награда на Европейския конгрес на младите фермери. Младите стопани се грижат за над 2 000 пчелни кошера.

Домашен течен шоколад с мед – това е една от рецептите, с които семейство фермери печелят наградата си от европейския форум. Медът е тайната съставка, наред с останалите  натурални продукти като масло, мляко и лешников тахан. Във фермата на Ралица и Димитър Станчеви има и винарна, в която произвеждат вино с мед.

Медът – естествен лек за тялото и душата

Медът се добавя в съвсем малки количества при ферментацията на гроздето и го използваме, за да отключи т.нар. дива ферментация. По-интересното при нас е, че произвеждаме и медовина, това е чисто вино от мед. Всяка една бутилка е запечатана с чист пчелен восък“, разказва Ралица.

Широкото използване на мед не е случайно. През 2007 г. година семейството започва да отглежда пчели с 40 стари кошера и се мести да живее на село.

Днес Димитър е на 36 години, баща на 4 деца, а кошерите вече наброяват 2 200. Разположени са в 30 пчелина на различна надморска височина с различна растителност и от всеки вадят различен мед – манов, плодов, от детелини, билки, общо около 25 вида. Това е и причината за голямата европейска награда.

„Всеки трябва да се чувства горд, че ние успяхме да смачкаме германци, австрийци, холандци, французи, това са типично земеделски държави с многогодишни традиции. Винаги съм имал мечта да покажем на западняците как се прави, изтъкна фермерът.

Отглеждането на пчели в училище - възможно

Според Димитър фермата му е на по-високо ниво. „Бих казал на световно ниво, защото по начина на организация винаги съм го твърдял и го доказахме, че ние нямаме аналог в Европа. Има такива стопанства в Австралия, в Нова Зеландия, в Канада, в Щатите, но това са огромни държави по размера си и е нормално да имат такъв тип организация“, отбеляза той, цитиран от bTV. 

Победата не е за размерите на фермата или произведеното количество, а за качеството на продукцията, както и за различните приложения на меда. Използва се вместо захар и като консервант. С мед се прави и царската туршия, която приготвят от биологично чисти зеленчуци. Произвеждат още лютеница и кетчуп с мед, както и сокове, и сладка.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама