Десетки села продължават да са без ток и вода след наводненията

09:30, 16 дек 21 25 1310 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

След наводненията от края на миналата седмица десетки села в областите Смолян и Кърджали продължават да са без ток. В област Благоевград пък нямат вода дни. 

Вчера имаше срещи между областните управители на пострадалите от бедствията райони и премиера Кирил Петков. На тях бе обещано, че ще се направи спешно оценяване на щетите и веднага ще започнат да се разрешават проблемите. Днес се очаква правителството да гласува проект на решение за освобождаване на държавен резерв от минерална вода, който ще бъде изпратен на бедстващите след проливните валежи от дъжд и сняг. Искане за това са отправили областните управители на Смолян и Благоевград.

До края на седмицата експерти ще огледат щетите oт наводненията

В Родопите електрозахранването все още не е възстановено навсякъде

Продължава възстановяването на засегнатите от пороите села в Родопите. Много от тях все още са без електричество- тежкият сняг, паднал след дъжда, затруднява аварийните екипи.

Те работят почти денонощно, но все още има места без ток. Свлачищата и падналите дървета са почти ежедневие през последната седмица. Това са едни от основните причини за липса на ток. На труднодостъпни места има счупени стълбове и скъсани жици.

„В селото нямаше ток два дни. Електричеството е възстановено от вчера в 16 ч., но околните села все още нямат ток. Причината за това са паднали големи борове на далекопровода и има скъсани жици. Мобилни генератори има само в старческия дом“, разказа пред bTV кметският наместник на смолянското село Полковник Серафимово Христо Мусурлиев.

Водоподаването остава най-големият проблем в Благоевградско

5 общини в Благоевградска област все още са в бедствено положение заради поройните дъждове, въпреки че обстановката започва да се нормализира. Има и големи щети по пътната инфраструктура.

Водоподаването е най-големият проблем в област Благоевград, каза за БНТ областният управител на Благоевград Николай Шушков. Най-критична е ситуацията в Община Гърмен, където река Места струти водопровода, който е преминавал над реката. В момента е осигурено режимово водоподаване до всички села в Гърмен. В определени часове се подава вода, а ВиК екипи работят денонощно, за да се осигури по голям дебит, обясни областният управител.

Общини бедстват след порои и придошли реки

Николай Шушков посочи, че няма опасност за спирането на газоподаването. Вчера за няколко часа то беше спряно, тъй като е трябвало да се обследва газопроводът, но още снощи поетапно е започнало газоподаването за Благоевград. „Това беше сериозен проблем, тъй като освен многото домакинствата със газ се снабдяват и всички детски градини, училища, обществени сгради и болници“, поясни Шушков, като допълни, че предстои незабавното обследване на щетите и от днес комисии по места ще обходят районите и до края на работния ден ще дадат точен доклад за щетите.

Той допълни, че всички, които са били засегнати от бедствието могат да се обърнат към службните за социално подпомагане. Към момента 109 души се снабдяват с храна в благоевградска област.

Областният управител съобщи, че очаква още днес кметовете в засегнатите общини да отменят бедственото положение.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама