Депутат от ДПС се отказа от имунитета си, след като Гешев му го поиска

10:54, 16 дек 21 / Политика 25 2045 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Депутатът от ДПС Димитър Аврамов доброволно даде имунитета си, след като прокуратурата му го поиска. Така не се наложи решението да се взима от Народното събрание, каквато е процедурата при отказ. За отказа съобщи днес в началото на пленарното заседание председателят на парламента Никола Минчев, съобщи „Клуб Z“.

Вчера Специализираната прокуратура предложи на главния прокурор да поиска снемане имунитета на народния представител от ДПС заради търговия с влияние и подкуп.
 
Аврамов, който започна депутатската си кариера в ГЕРБ, е подсъдим за това, че през 2012 г. поискал от бизнесмена Светослав Илчовски сумата от 220 000 лева и право на ползване на земеделски земи (и приел сумата от 100 000 лева), за да упражни противозаконно влияние над длъжностни лица - директора на Областна дирекция „Земеделие“ в Монтана и началника на РУП-МВР в Монтана.
 
Основен свидетел по наказателното дело срещу Аврамов беше земеделецът Светослав Илчовски, който по време на заседанието на временната комисия по ревизията в 45-тия парламент, разказа за оказван сериозен натиск от хора в ГЕРБ върху бизнеса му. 

През 2016 г. Софийският градски съд оправда Аврамов, но година по-късно Софийският апелативен съд отмени оправдателната присъда и върна делото на първата инстанция поради съществени нарушения. През 2017 г. Аврамов отново влезе в Народното събрание, но този път от листите на ДПС. През 2018 г. пък стана ясно, че делото срещу него отново в прокуратурата, този път в специализираната. После обвинителният акт срещу Аврамов влезе в Специализирания наказателен съд и делото му е още висящо, припомня „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама