„Подводните камъни“ на коледното пазаруване

18:35, 18 дек 21 25 1373 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Вече сме средата на декември и обикновено сега е времето, в което хората се втурват да купуват подаръци, които да сложат под елхата и да зарадват любимите хора. В този период търговците обявяват и големи коледни промоции на различни стоки и артикули.

Рекламите за намаления ни заливат отвсякъде - в сайтове, социални мрежи, брошури и други. Ако отидете в някой от големите търговски центрове, ще видите огромни надписи на входовете на магазините за намаления на цените на стоките до 50%, та дори и повече. Именно това „до“ е един от подводните камъни при големите промоции, смята доц. Събка Пашова, ръководител на Центъра за качество на стоките и потребителска защита към Икономическия университет във Варна. Според експерта този търговски „трик“ често подвежда потребителите, които влизайки в обекта разбират, че намаленията с 20 или 50% се отнасят само за определени стоки, а при други цената е намалена с не повече от 2-3%.

Харчим рекордно много пари за подаръци

Потребителите трябва да знаят реалната цена на стоката преди намалението, за да могат да се ориентират и да не останат подведени. Не са рядкост случаите, в които търговците не слагат етикет със старата цена на стоката, а би трябвало да го правят“, коментира пред БНР доц. Пашова.

Често се случва, когато търговският обект е обявил промоции на определени стоки и продукти, количествата да се изчерпат бързо. Според доц. Пашова това е още един търговски трик. „Тук целта на търговеца е да пусне на промоция стока, която е в малки количества. По този начин той цели да привлече клиента да влезе в търговския обект и да му продаде стока, която е по-скъпа и е залежала“, каза още доц. Събка Пашова.

Експертът посъветва потребителите да бъдат внимателни при избора на стоки, защото много често се обявяват промоции за залежали стоки с по-ниско качество. „Най-важното е потребителите да са информирани и да оглеждат добре стоката, преди да я закупят. И в никакъв случай да не пазаруват под влияние на еуфорията“, съветва още доц. Пашова.

Как да оцелеем при пазаруване за празнични подаръци?

Според психолога Добринка Тотева-Горанова в навечерието на коледните празници хората са много по-склонни да се отпуснат в пазаруването и да „развържат кесията“ за подаръци за своите любими хора. „Търговците много умело използват този момент“, каза тя.

„В периода около коледните празници търговските обекти и магазини обявяват големи промоции. Идеята на рекламата е да ни накара да купим точно това нещо, точно в този момент, да запали желанието ни да имаме определена стока, без значение дали тя ни е нужна. Червеният етикет с намалението също е нещо, което ни блазни по един или друг начин“, коментира Добринка Тотева-Горанова.

Психологически трик от страна на търговците е и когато не закръглят цената, смята още Горанова. „Например, вместо 2 лева, определеният артикул струва 1.99 лева, което ни блазни“, обясни психолога.

Нейният съвет е винаги когато пазаруваме, да си изготвяме предварителен списък, защото в противен случай е много вероятно да се хванем „в мрежите“ на препълнената с излишни стоки количка. Когато пазаруваме в хранителни магазини, не трябва да го правим на празен стомах, съветва още Горанова.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама