Депутатите ще получават заплатите си по банков път

17:27, 17 дек 21 / Политика 25 2092 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Изплащането на заплатите на депутатите ще се извършва изцяло по банков път. Допълнителните разходи на народните представители в размер на две трети от основното им месечно възнаграждение обаче ще продължат да се да се дават и на ръка по преценка на парламентарните групи, както е било досега. Такива решения взеха депутатите при гласуването на разпоредбите в правилника за дейността на Народното събрание.

Предложението на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ за изплащане на депутатските заплати изцяло по банков път срещна подкрепата на ГЕРБ, „Има такъв народ“, „Демократична България“ и 14 представители от БСП. Затова пък разпоредбата за допълнителните средства, които се използват за заплащане на сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на народните представители в Народното събрание и изборните им райони, ще продължи да се прилага по същия начин както досега, тъй като срещна силен отпор от страна на народни представители от различни парламентарни групи.

Темата за начина, по който депутатите ще получават възнагражденията си, бе повдигната още в сряда на заседанието на временната комисия по изработка на правилника. Тогава депутатът от „Демократична България“ Иван Димитров заяви, че иска да си ги получава парите в брой, няма банкова сметка и не иска да има такава. Това предизвика недоумение, тъй като „Демократична България“ винаги е била сред най-големите привърженици на дигитализацията и електронните услуги. Именно формацията излъчи министър на електронното управление в коалиционното правителство на „Продължаваме промяната“, чиито съпредседател и настоящ вицепремиер и министър на финансите Асен Василев обяви през ноември, че ще се бори срещу плащанията на ръка.

Въпросът без изненада предизвика дебат и в пленарна зала, макар че той протече по-умерено от очакваното. Още в началото председателят на временната комисия по изготвяне на правилника Настимир Ананиев призова депутатите да подкрепят предложенията на парламентарната му група, защото това ще гарантира прозрачността и излизането от сивия сектор. Ананиев изрази притеснение за допълнителните пари на народните представители, които досега е можело да се изплащат и на ръка.

Двете трети в момента са около 3400 лева. Ако парламентарната група вземе решение да даде само по 1000 на народен представител, от тези пари ще останат 140 хил. лева, които трябва да бъдат раздадени в брой. По този начин ние нарушаваме закона за изплащане на парите в брой“, обяви Ананиев, цитиран от „Дневник“.

Любомир Каримански от „Има такъв народ“ възрази, че плащането по банков път не означава прозрачност, тъй като съществува банкова тайна, която не може да бъде разкрита. Христо Гаджев и Десислава Атансова от ГЕРБ-СДС нападнаха Настимир Ананиев с думите, че не познава правилника на Народното събрание. „Много сериозно сте объркан в представите си за действието на настоящия правилник, който по отношение на финансовите правила винаги се е прилагал по един и същи начин. Средствата винаги са се получавали по банков път, освен това се декларират на страницата на антикорупционната комисия КПКОНПИ“, заяви Атанасова.

Другите решения

Извън разпоредбите, касаещи как депутатите ще си получават заплатите, народните представители решиха министър-председателят, вицепремиерите и министрите да могат да отказват да се явят на парламентарен контрол и при неотложни случаи. Досега като причина можеше да се посочва единствено болест или командировка извън страната. Тъй като предложението за промяната дойде от Хамид Хамид от ДПС, ГЕРБ ги обвини, че така помагат на правителството.

Освен това блиц контролът ще се провежда в първите два часа от заседанието всеки първи петък на месеца, а не както беше досега всеки първи четвъртък.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама