Имунизацията на деца ще се извършва не от личните лекари, а във ваксинационните пунктове

11:04, 18 дек 21 25 1978 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Постът на министър на здравеопазването не се поема с мисълта, че е добре за кариерата. Трябва да се поема като възможност да се направят малки и добри неща за здравеопазването, каза здравният министър Асена Сербезова в ефира на bTV.

Новият здравен министър каза, че от 1944 г. насам на стола на здравето е имало общо 33 министри, без да се броят служебните. „Около 400 дни се задържа един здравен министър средну у нас. За реформи и промени трябва да има пълен хоризонт и мандат“, каза Сербезова. „Знаех много добре с какво се захващам. Няма да бъда сама – има много подготвен екип и съветници. Имам и предистория в администрацията“, добави още тя.

Ниската ваксинация у нас

Увеличаването на темповете на ваксинация срещу COVID-19 е сред основните цели на новия здравен министър. Именно затова тя обяви, че в понеделник свиква съвет от експерти, с които да обсъди начините, по които може да се повиши чувствително нивото на имунизираните.

В съвета ще влязат съветникът към Столична община проф. Тодор Кантарджиев, проф. Радка Аргирова (тя бе член на експертния съвет и на служебния министър Стойчо Кацаров), председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров, заместникът му д-р Николай Брънзалов, членът на УС на БЛС д-р Гергана Николова и др.

Сербезова възнамерява да осъществи информационна кампания сред личните лекари, като начин идеята за ваксинирането да стигне до възможно повече пациенти. По думите ѝ хората в страната имат най-много доверие на фармацевтите и личните лекари, и поради тази причина те ще бъдат активно включени в кампанията за стимулиране на имунизацията срещу коронавируса. „Лекарите и фармацевтите могат да дадат по-специфична информация за хората. Има хора, които са в негативизма и отрицанието на ваксините изобщо, но те са между 10 и 12%. По-големият процент се колебаят и с подходяща информация може да се получи отговор на въпросите“, посочи Сербезова.

За имунизацията на деца, Сербезова коментира, че тя ще се извършва не от личните лекари, а във ваксинационните пунктове, като предстои да се уточнят механизмите на работа.

Коронавирусът у нас: Първите ваксини за деца идват до дни

Относно новият вариант „Омикрон“ здравният министър коментира, че е трудно да се прогнозира какво ще е поведението му в държава с едва 30% ваксинирани.

По сумите на здравният министър кампанията за имунизация срещу коронавируса ще се води по препоръките на СЗО, защото „няма нужда да откриваме топлата вода“.

Болница „Лозенец“

Оказа се, че нито една от трите страни в този казус не желае това сливане. Това може да породи редица проблеми“, предупреди Асена Сербезова.

Припомняме, че по-рано през седмицата тя спря временно решението за сливане на специализираната болница по детски болести „Проф. Иван Митев“ и бившата правителствена болница „Лозенец“.

Сливането е подписано буквално няколко часа преди края на мандата на предишния министър. Само Кацаров може да отговори, защо го е направил“, каза Сербезова. „Моята работа е да защитя интересите на работещите в тези болници и интересите на техните пациенти, и на децата, разбира се“, изтъкна здравният министър.

Реформа в здравеопазването

За да има сериозни реформи, трябва да има екипност, стратегия и визия. Както и пълен мандат. Профилактиката, реформата на Спешна помощ, ясна представа какво става по веригата и осветляване на процеса чрез дигитализация“, подчерта Сербезова, като отбеляза, че проблемите са много.

По отношение на информацията за липсващи скъпоструващи лекарства, Сербезова каза, че вече има намерено решение.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама