Десетки жертви след тайфуна във Филипините

17:20, 19 дек 21 / Свят 25 2250 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Над 100 души са загинали при най-силния тайфун, ударил Филипините тази година, сочат официални данни на властите в страната. Продължават усилията на спасителните екипи да доставят вода и храна на опустошените филипински острови.

Преди дни хиляди хора напуснаха домовете си и крайбрежните курорти, след като супертайфунът Рай връхлетя страната. Властите още тогава предупредиха, че бурята може да удари крайбрежните райони „като товарен влак“. Рай пристигна с ветрове със скорост 195 км./ч., съобщиха от синоптичната служба на страната. Това е най-силната буря, която връхлетя страната тази година.

Силно земетресение разтърси Филипините

Рай, наречен на Филипините Одет, връхлита в края на сезона на тайфуните, като повечето циклони се развиват между юли и октомври. Това е вторият супертайфун в страната от септември насам, когато Чанту връхлетя североизточния край на главния остров Лусон.

Учените отдавна предупреждават, че тайфуните стават все по-мощни и се усилват по-бързо, тъй като светът се затопля заради предизвиканите от човека климатични промени, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама