Бизнесът ще бъде подпомогнат за високите цени на тока

19:41, 19 дек 21 / Политика 25 1785 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Мораториумът върху цената на тока може да падне преди март. Той ни дава време, за да направим нужния анализ на системата и да видим дали няма скрити резерви, заяви премиерът Кирил Петков в ефира на bTV.

„Не ни хареса новината, че в деня, в който се заклехме, идва новината, че парното на софиянци се вдига с 30 процента, а токът на всички с двуцифрено число“, каза  премиерът. Критикуваха ни за мораториума, но искаме да проверим дали няма течове по системата. Не може сметките да се плащат от битовите потребители. Това е най-лесно. Философията ни е друга“, подчерта Петков.

Той отбеляза, че им е трябвало повече време за анализа за въвеждането на мораториум. „Това, че ГЕРБ го внесоха и то с грешна дата, за да си направят игричка, не беше най-добрата първа крачка, но ни дава нужното време за този анализ. Затова го подкрепихме от парламентарната група“, коментира министър-председателят.

Промени в КЕВР

Той изтъкна, че парламентът трябва да направи промени в състава на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), в която има членове с изтекъл мандат. „Не соча с пръст, но казвам, че не е нормално точно в деня, когато се заклехме да се вдигнат цените“, отбеляза премиерът по отношение на регулатора. 

КЕВР е независим като орган, има много правомощия, които не изпълнява. Може да направи пълни инспекции на всички по веригата, за да види дали всичко е обновено и разходите им са същите. КЕВР трябва да има истински регулиращи правомощия, а не просто да е печат върху новата цена на тока, която му поискат. Надявам се да се сложат 40 одитора и те да си вършат работата“, допълни премиерът. 

Дотации за бизнеса заради тока - още тази седмица

Темата за скъпите ток и газ е обсъдена през почивните дни с ресорния енергиен министър и още този понеделник или до края на седмицата ще бъде обявен механизъм за компенсиране на бизнеса, съобщи Петков.

По думите му помощта ще бъде процент от цената на електричеството и не е редно да е еднаква сума за всички, а да се въведе ясен модел за подпомагането. „Целта е да субсидираме фирмите, които имат нужда. Все пак имаме определен бюджет. Няма да дотираме фирми, които са си договорили ниска цена на енергията“, каза министър-председателят и допълни, че ще бъде въведен „под и таван“ и фирмите, които попадат между тях, че ще получат помощ.

Повече азерски газ на по-евтина цена?

„Искаме да проверим какво става с азерския газ, откъде идва пикът при цените на тока“, коментира Петков.

В кабинета обсъждат как да купят целия азерски газ, който е договорен, който в момента е с 60% по-евтин от синьото гориво, което купуваме от „Газпром“ в момента. Това ще е тема и на разговор „с гръцкия премиер Мицотакис, който пристига този понеделник в София, както и с азерските ни партньори“, посочи премиерът.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама