МОН изпревари Министерски съвет - въвежда зелен сертификат от януари

12:41, 20 дек 21 / Политика 25 4354 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Министерството на образованието е първото, което ще последва примера на министър-председателя Кирил Петков и ще въведе зелен сертификат за всички свои служители.

Кабинетът „Петков“: Промяната започва със зелен сертификат за Министерския съвет

От 24 януари 2022 г. във всички сгради на (МОН) ще се влиза само със зелен сертификат – валиден документ за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване. Бързият антигенен тест ще е валиден до 48 часа, а PCR тестът - до 72 часа. Министерството няма да организира лаборатория на своя територия, съобщават от министерството.

Няма да се изисква зелен сертификат от деца и от граждани, които идват само до приемната на МОН, за да подават документи.

Петков призова бизнеса да въведе зелени сертификати

Хората, които не могат да се имунизират по здравословни причини, представят медицински документ, който удостоверява това. Служителите на МОН, които нямат „зелен сертификат“, ще работят дистанционно, ако задачите им позволяват това, или ще трябва да излязат в отпуск.

МОН е първото ведомство, в което изискването за зелен сертификат ще бъде въведено. За сравнение в Министерски съвет мярката ще влезе в сила две седмици по-късно - от 7 февруари. Това са първите стъпки от плана на новата власт за „администрация без ковид“. Новият премиер призова биснесът също да последва примера на администрацията.

„Искаха, но нямаха желание“: Депутатите и казусът със зеления сертификат

Междувременно депутатите в парламента още не могат да постигнат съгласие дали в Народното събрание трябва да се влиза със зелен сертификат. Към момента предложението е отхвърлено и изискването не е въведено, а окончателно решение предстои да се вземе, след като бъде извършен анализ на ефективността му.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама