Ученик от Пловдив е най-младият българин в престижна класация на „Forbes“

18:05, 20 дек 21 25 1702 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Десетокласник от пловдивската математическа гимназия е най-младият българин, попаднал в престижната класация на списание „Forbes“ – „Топ 30 под 30“. На 15 г. Радостин Чолаков създава софтуер, който озвучава учебници и прави граматичен и синтактичен анализ на български.

Радостин обясни пред bTV, че софтуерът има за цел да подобри поддръжката на българския език в интернет пространството, като предоставя лингвистичи инструменти за обработка на езика.

Изкуствен интелект за българския език – това е най-престижното нещо в момента“, добави учителят по информатика от ОМГ „Акад. Кирил Попов“ – Пловдив Мария Василева.

Всичко започва, когато момчето е едва на 9 г. и само разработва софтуерно приложение – игра на шах. „Това беше нещо като магия – много интересно ми беше как се пишат кодове, числа и се получават интересни приложения“, добави Радостин.

Днес младият програмист е в годишната класация на „Forbes“ – „Топ 30 под 30“.

Наистина ме вдъхновява. Това е една доста висока оценка", каза още той. Сега Радостин разработва нова платформа, при която се опитва с помощта на изкуствен интелект да предвижда как ще се движат криптопазарите напред.

Ученикът мечтае да създаде собствена софтуерна компания и да изгражда продукти, полезни за хората.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама