Covid-19 по света: Русия въведе задължителна ваксинация

08:47, 21 дек 21 25 2183 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Русия добави ваксината срещу коронавирус в националния ваксинационен календар. Това стана със заповед на министъра на здравеопазването Михаил Мурашко. Заповедта на Министерството на здравеопазването и приложенията към нея са публикувани на официалния интернет портал за правна информация на страната, предаде bTV.

Приоритизираните граждани, които задължително трябва да бъдат ваксинирани, са разделени в няколко категории:

- граждани на 60 и повече години;

- служители в медицинската, образователната и социалната сфера;

- лица, живеещи в социални институции;

- пациенти с хронични заболявания, включително с белодробни болести, с болести на сърдечно-съдовата система, захарен диабет и затлъстяване;

- жители на градове с население от един милион или повече.

В документа се отбелязва, че деца на възраст между 12 и 17 години е възможно да се ваксинират срещу коронавирус само доброволно след писмено заявление от един от родителите или законен представител.

Според Министерството на здравеопазването на страната дялът на ваксинираните пациенти сред новозаразените не надвишава 4%, тежките случаи са малко, а по-голямата част от пациентите в болниците са неваксинирани.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама