Коронавирусът у нас: Първи случай на Омикрон?

10:45, 22 дек 21 25 1863 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В България все още няма потвърден случай на варианта Омикрон. Това заяви пред bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (ЦЗПБ) проф. Ива Христова.

Повод за думите ѝ е по-рано излязлата информация от голяма верига лаборатории, че в страната ни вече е регистриран първият случай на новия вариант на вируса. „В петък имахме една положителна проба, а вчера пет положителни проби Омикрон. Очаквам, че до януари те ще станат повече”, обясни собственикът на голяма верига лаборатории Недялко Калъчев.

Проф. Христова обаче изтъква, че единствено в ЦЗПБ се прави целогеномно секвениранане на проби, с което се доказва наличие на мутации, съответно на варианти. „Анализират се съмнителни проби от цялата страна, но доказан случай към момента няма”, обясни Христова.

По думите ѝ в частните лаборатории могат да се съмняват, че дадена проба е на определен вариант на вируса, но дали е така го казва ЦЗПБ.

Последните данни 

1883 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. Близо 80% от тях не са ваксинирани. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 35 809 теста, което значи, че положителните проби са около 5%. Най-много нови случаи са регистрирани в София (454), Бургас (181) и Пловдив (150). В Кърджали няма новозаразени.

През последните 24 часа са починали 65 души с коронавирус, като 86% от тях не са били ваксинирани. Като излекувани са отчетени 1778 души. В болница се лекуват 4300 пациенти с инфекцията, като 493 от тях са в интензивни отделения.

През вчерашния ден са поставени 19 003 дози ваксини. Хората със завършен ваксинационен цикъл у нас вече са 1 884 528 души. С бустерна доза са 236 134 души.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама