Прокуратурата започва проверки в БДЖ

13:44, 22 дек 21 25 1524 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Екип от прокурори и следователи влязоха в Централното управление на БДЖ в София. Проверката трябва да установи извършвани ли са злоупотреби от ръководни длъжностни лица. Такъв сигнал е подал служебният министър на транспорта Христо Алексиев. Става въпрос за фиктивни ремонти на локомотиви и вагони на железниците.

Транспортният министър проверява поръчката за ремонт на стари локомотиви

„Образувано е досъдебно производство съвсем наскоро. Прокурори и следователи проверяват документите. Сигнализирани бяхме от служебния министър за обществената поръчка за ремонт на дизелови локомотиви, закупени през 2005 г. Договорът с фирмата, от която са закупени, е изтекъл, затова от БДЖ подписват нова обществена поръчка, за да се поддържат локомотивите. В доклада, който получихме, има данни за много нарушения. Започнахме проверка, за да установим дали има такива нарушения”, стана ясно на брифинг на прокуратурата, предаде Нова телевизия.

И БДЖ с промяна в ръководството

В хода на разследването за възникнали и други обстоятелства, които също ще бъдат проверявани от прокуратурата. От държавното обвинение имат съмнение, че ремонтите по сключения договор не са били извършвани, също така, че в договора е записано да се ремонтират едни машини, а са поправяни други. Ще се проверява и дали този изпълнител има право да извършва подобни ремонти. Ще се проверява и дали всички плащания са давани срещу реално изпълнение на договора.

„Ще проведем много процесуално-следствени действия. При събиране на доказателства за нарушения, ще привлечем виновните лица към наказателна отговорност. Разследването ще бъде тежко и много обемно”, заявиха от прокуратурата.

Уволниха шефа на БДЖ заради тежки нарушения

Преди седмица по нареждане на министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев беше освободен управителят на „БДЖ - Пътнически превози” Любен Нанов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама