Спасиха турист след денонощие издирване във Витоша

20:13, 22 дек 21 25 1934 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Тежка акция за планинските спасители от отряд София. След денонощие издирване, те спасиха измръзнал мъж на Витоша. Мъжът е транспортиран в „Пирогов” в стабилно, но сериозно състояние, съобщиха от ПСС.

Сигнал за изчезналия турист е подаден на 21 декември в 7:30 ч. Последният контакт с изгубения е бил предната вечер около 22:00 ч., когато мъжът се е намирал някъде между връх Купена и връх Скопарника. Заради лошите метеорологични условия (температура -15°C, силен вятър и намалена видимост), той казва на свой приятел, с когото говори по телефон, че ще се върне към изходната точка на неговия преход – село Железница.

Изчезналият е тръгнал от село Железница в посока Черни връх около 15:00 ч. на 20 декември, а на следващата сутрин в 7:00 ч. става ясно, че все още не се е прибрал. Няма връзка и с телефона му. Около 8:00 ч. от база „Алеко“ излизат двама дежурни планински спасители с моторни шейни, които да огледат маршрутите източно от Черни връх. Метеорологичните условия са изключително лоши – температурата е около -15°C, със силен северозападен вятър и видимост около 10-20 м. В 10:30 ч. от София тръгват още 10 планински спасители към село Чуйпетлово със задача да претърсят южните склонове под върховете Черни връх, Скопарника и Ярловски купен.

Снимка: ПСС при БЧК

Междувременно от Централния денонощен пост е отправено искане, чрез ГД ПБЗН – МВР, към мобилните оператори за локализиране на мобилния телефон на издирвания. Получената информация от тях дава ясна насока от коя страна на планината да се проведат издирвателните действия. Около 14:00 ч. издирваният успява да проведе кратък разговор по телефона със семейството си и периметърът на търсене значително е ограничен.

Към 18:00 ч. той е открит жив южно от вр. Скопарника, в циркуса на изворите на р. Струма, съобщават от ПСС.

Състоянието му е сериозно – хипотермия, сериозни измръзвания по крайниците и откритите части на тялото и крайно изтощение. Оказана му е спешна долекарска помощ и след труден транспорт до билото, е натоварен в отоплената кабина на снегоходната машина на РВД. В 21.00 ч. пострадалият е предаден на линейка на Спешна медицинска помощ, а в 22.25 ч. е приет по спешност в реанимацията на „Пирогов“ в стабилно състояние. Акцията приключи в 23.45 ч. след прибирането на всички участващи и проведен разбор на проведената операция.

Снимка: ПСС при БЧК

В спасителната акция участие взимат 32-ма планински спасители, както и петима планински водачи от Асоциация „Планини и хора“. Използвани са три моторни шейни, две снегоходни машини (на РВД и на „Витоша ски“), всички пет налични автомобила на ПСС в София и много лични автомобили на планинските спасители и планинските водачи от АПХ. Общото времетраене на спасителната акция е бил 14 часа и 45 минути.

ПСС при БЧК благодари на всички 32-ма планински спасители, на планинските водачи от АПХ, на ГД ПБЗН-МВР, на Виваком, на РВД и на „Витоша ски“ за сърцатата работа и безценната помощ, благодарение на която беше възможно спасяването на човешки живот.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама