9% ДДС за ресторанти, хотели, бебешки стоки и книги и през 2022 г.

12:08, 23 дек 21 / Политика 25 1985 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

И през следващата година данъкът върху добавената стойност (ДДС) за ресторанти, кетъринг услуги, хотели, туристически услуги, книги, някои бебешки стоки и спортни услуги ще бъде 9%, а не 20%, каквато е ставката за останалите стоки.

За удължаване на антикризисната мярка, която бе въведена заради COVID пандемията и трябваше да важи до 31 декември, гласуваха единодушно депутатите от всички партии. За 2022 г. мярката ще струва на бюджета 175.1 млн. лв., а браншовите организации на собствениците на заведения поискаха мярката да важи безсрочно, каквото бе и първоначалното предложение на управляващото мнозинство.

Законопроектът бе приет спешно на първо и второ четене днес, а от ДПС използваха случая да кажат на „Демократична България“, че невинаги е нужно обществено обсъждане“ със свещените неправителствени организации“. Решението обедини два проекта - на управляващото мнозинство и на ГЕРБ, предаде „Дневник“.

От „Възраждане“ обявиха, че ще внесат законопроект за нулева ставка на ДДС върху лекарства, книги и храна от малката потребителска кошница, което щяло да струва на бюджета над 1 млрд. лв. От ГЕРБ обявиха, че ще подкрепят идеята и предложиха 9% и за аудиокнигите. От ДПС призоваха през следващата година да се прегледат антикризисните мерки.

 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама