„Не се събирайте на големи групи“: Здравното министерство с препоръки за празниците

15:59, 23 дек 21 25 1966 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Министерството на здравеопазването излезе с препоръки, които да спазваме по време на коледните и новогодишни празници, когато ще бъдем повече време със семействата, близките и приятелите си.

От ведомството съветват да носим маски и да избягваме натоварените часове, когато пазаруваме. Важно е също редовно да сменяме своята маска и да проветряваме помещенията, в които няма подходяща вентилация.

Напомня се да спазваме дистанция на обществените места – търговски центрове, магазини, базари, гари, автобусни спирки и т.н. и по възможност да избягваме местата, на които се струпват много хора едновременно.

Здравното министерство напомня да носим със себе си своя „зелен сертификат“ при посещение в обекти, за които притежанието му е задължително. И обръща внимание винаги да мием или дезинфекцираме ръцете си след контакт с повърхности и предмети, до които са имали досег повече хора.

Здравните власти ни съветват да отложим срещите си с други хора, ако усетим макар и слабо неразположение. При оплаквания и симптоми, характерни за COVID-19, да се самоизолираме и  консултираме с личнич лекар. Той ще прецени дали и кога е необходимо да се изследвате за коронавирусната инфекция.

Важна препоръка, ако планираме пътуване, е предварително да се запознаем с изискванията, свързани с COVID-19, на държавата или мястото за настаняване.

От ведомството препоръчват в празничните дни да не се събираме на големи групи поради вероятността сред присъстващите да има носители на COVID-19, които все още нямат симптоми и да бъдем особено внимателни при посещенията на възрастни близки и роднини.

Къде в периода от 24 декември 2021 г. до 03 януари 2022 г., включително, ще бъдат поставяни ваксини срещу COVID-19 можете да видите тук. В тези пунктове ще могат да се поставят и педиатрични ваксини.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама