COVID-19 по света: Цветни гривни вместо сертификат във Франкфурт

16:00, 24 дек 21 25 2009 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Най-големият град в германската провинция Хесен - Франкфурт на Майн, ще въведе от 27 декември 2G гривни за клиенти на дребно след коледните празници. Напълно ваксинирани хора, на които е разрешено да пазаруват в магазини, биха могли да получат такава гривна. Носенето й е доброволно и има уверения, че тя не служи, за да се събират данни.

За да се предотврати евентуална злоупотреба, цветовете на гривните ще се променят всяка седмица, съобщават медиите, като се позовават на официалния информационен портал на града, предаде БНР.

Кметът Петер Фелдман каза, че по този начин ще се избягват дългите и тесни опашки пред магазините в края на годината.

Независимо от гривните, клиентите ще трябва да носят валидни удостоверения за ваксинация и лични карти, тъй като е възможно да има проверки от градската полиция, предупреждават местните власти.

Първи смъртен случай от Омикрон в Германия

Германският здравен институт „Роберт Кох“ потвърди за първи смъртен случай вследствие на Омикрон. Починалият е бил на възраст между 60 и 79 г. 

Заразените във Федералната република с новия вариант на коронавируса вече са над 3 000. Преброяват се единствено случаи, установени с цялостно геномно секвениране или диагностично подозрение, основано на специализиран за този вариант PCR тест.

25 са случаите на новия вариант и в северната ни съседка Румъния, пише bTV.

Към момента Националния център по заразни и паразитни болести не е потвърдил у нас да има случай на Омикрон. Съмнения за новия вариант на коронавируса обаче са налице.

Очаква се след около десетина дни да бъде потвърдено дали е навлязъл и в България. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама