Три добри предколедни вести за пандемията

16:42, 24 дек 21 25 2281 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Всички се умориха от коронавируса. Алармите отново пищят заради новия щам, но преди края на годината и особено преди Коледа, ето три добри вести от „Дойче веле“: Омикрон изглежда е по-лек, бустерната доза на ваксините работи и има вече първо хапче срещу коронавирус.

Омикрон е по-малко опасен

Според проучване от Англия, новият щам на вируса, известен като Омикрон, е с 20 до 25 процента по-малко вероятно да доведе до болнично лечение, отколкото Делта мутацията. Лабораторните експерименти показват, че Омикрон има по-ниска способност да инфектира белодробните клетки.

Все пак Омикрон се разпространява по-бързо, тъй като поради многобройни мутации в шиповия протеин, той често заобикаля имунния отговор, който е получен чрез първоначалната ваксинация или чрез преболедуване

Шотландско проучване показва, че рискът да отидете в болница с Омикрон е с цели 2/3 по-нисък и че този щам практически не причинява по-тежки симптоми при хора под 60 години. Това проучване също така казва, че бустерната ваксина - тоест третата доза - предпазва значително от симптоматична зараза.

Проучване от австралийския регион Нов Южен Уелс говори също в полза на това. Според него Омикрон изпраща хората в болницата два пъти по-рядко от Делта.

Учените обаче предупреждават, че опасността се крие във факта, че Омикрон е много по-заразен. Дори ако протичането на болестта е по-леко, ако огромен брой хора се заразят за кратък период от време - ще има достатъчно от тях, за да напълнят болниците.

Вижда се краят на пандемията

Някои вече прогнозират, че Омикрон бавно, но сигурно слага край на пандемията. Защото този вариант въпреки, че се разпространява по-бързо, убива своите гостоприемници по-рядко. Омикрон скоро трябва да вземе предимство пред Делта.

Въпреки че вирусът няма да бъде унищожен бързо - може и никога да не бъде - има голям шанс той да стане ендемичен. Това би означавало, че няма да има вече пандемия, а че отслабена версия на вируса ще се появи тук-там локално или сезонно – точно както грипа през зимата. Ще се предпазваме от това, както и от грипа - с годишна ваксинация, пише БГНЕС. 

Добрата новина е, че производителите на ваксини твърдят – и първите проучвания показват това – че бустерната доза предпазва добре от Омикрон. Това казват в Novavax, чиято ваксина наскоро беше одобрена в ЕС. На тази протеинова ваксина се възлагат големи надежди, защото има много хора, които са скептични относно новата технология на mRNA, така че избягват Moderna и Pfizer. Производителите на тези две ваксини също обявиха, че третата доза действа чудесно срещу новия щам. Същото съобщиха и от AstraZeneca.

Първо антивирусно хапче - лечението у дома става възможно

Pfizer има още една голяма новина тези дни - Американската агенция по лекарствата издаде спешно одобрение за тяхното антиковид хапче, наречено Paxlovid. Международен анализ на Pheizer показва, че лекарството намалява смъртността с 89 процента.

Paxlovid всъщност забавя репликацията на вируса. Всеки, който е болен, трябва да приема хапчето у дома два пъти дневно, общо пет дни, в комбинация с друг препарат. Целта на това лекарство е да се избегне сериозно протичане на заболяването и да се предотврати евентуална хоспитализация.

Процедурата за одобрение от Европейската агенция по лекарствата е в ход. Тя казва, че таблетките могат да се предписват на възрастни пациенти, които не се нуждаят от допълнителен кислород, но са с повишен риск от тежко заболяване.

Производството все още не е масово, а лекарството все още е скъпо. Американските власти поръчаха 10 милиона опаковки за около 5 милиарда долара. Първите 265 000 ще бъдат доставени през януари.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама