Черна Коледа: 488 журналисти посрещат празниците в затвора

17:00, 25 дек 21 / Свят 25 2096 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

488 журналисти от цял свят посрещнаха Коледа в затвора, съобщи в годишния си доклад неправителствената организация „Репортери без граници“.

„В този празничен период помислете за журналистите, които са задържани и няма да видят семействата си. Не по-малко от 488 журналисти, включително Джан Джан и Роман Протасевич, са задържани в края на 2021 г. само за това, че си вършат работата. Нашите мисли са и с Джими Лай, един от най-възрастните журналисти, от хвърлените в затвор“, пишат от „Репортери без граници“.

Черен рекорд: Най-малко 24-ма убити журналисти и близо 300 в затвора

Организацията набляга на факта, че никога от началото на ежегодните ѝ доклади през 1995 г. не е имало толкова много журналисти, които са били задържани във връзка с тяхната работа. Тези 488 медийни служители (от тях 60 са жени - 33% повече спрямо миналата година), намиращи се в затвор към средата на декември, са с 20% повече от броя за същия период на 2020 г.

Същевременно убитите журналисти през 2021 г. са 46 и това е най-малкият брой загинали при изпълнение на служебните си задължения репортери за последните 20 години. Лидери в печалната класация за репресии срещу представители на медиите са Китай, Беларус, Виетнам и Мианмар.

Близо 400 журналисти са били задържани по света през 2020 г.

Китай е най-големият затвор за журналисти в света - в момента там са затворени 127 репортери. За пета поредна година е и най-големият затвор за жени журналисти с 19 задържани в момента, отбелязват от организацията. Сред задържаните жени е Джан Джан - лауреат на „Репортери без граници“ за свобода на печата за 2021 г., чието здравословно състояние в момента е критично, пише в доклада, цитиран от „Сега“.

В Беларус задържаните жени (17) са повече, отколкото мъжете (15). Сред тях са две репортерки на независимия канал „Белсат“ - Дария Чулцова и Катерина Андреева, които бяха осъдени на по 2 г. за неразрешено от властите онлайн излъчване на демонстрация. От 53-ма задържани журналисти и медийни служители в Мианмар, 9 са жени.

Виетнам се намира дори пред Беларус по общ брой затворени репортери - 43-ма, а челната петорка се допълва от Саудитска Арабия с 31 задържани.

Още надолу: България се срина до 112-то място по свобода на словото

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:01, 26 дек 21

Само толкова ли?Като станат по 10 пъти тогава го съобщавайте като новина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама