За първи път от много време: Рождественска литургия в Желязната църква в Истанбул

12:31, 26 дек 21 / Свят 25 1861 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

За първи път след дълъг ремонт бе отслужена Рождественска литургия в храма „Св. Стефан“, известен още като Желязната църква в Истанбул. Това е първата такава служба след началото на пандемията. Литургията за пореден път стана повод общността на Цариградските българи да се събере за празника.

В нея участва и Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан. Сред официалните гости е и главният прокурор Иван Гешев, които е на лично посещение в града. Десетки вярващи от българската общност се стекоха да се помолят за здраве, пише bTV. 

Предлагаме Желязната църква в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

Заради участието на представителя на Вселенската патриаршия голяма част от службата беше на гръцки език. Пред БНТ консулът ни Васил Вълчев заяви, че се надява службите в българските църкви зад граница да се водят основно на черковнославянски език. „Българската държава подкрепя и продължава да подкрепя цариградските българи“, изтъкна още Вълчев.

Храмът е построен около 1848 г. и е осветен на 8 септември 1898 година. Поради това, че е разположена на песъчлив и податлив терен, конструкцията на храма била направена от сглобяеми железни плоскости - един уникален замисъл на архитекта Ховсеп Азнавур.

В двора на църквата са погребани Екзарх Йосиф и митрополитите Иларион Макариополски, Паисий Пловдивски и Авксентий Велешки.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама