„Всеки сам си преценя“ е българската реплика на годината

18:21, 27 дек 21 25 1849 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

„Всеки сам си преценя“ е българската реплика на годината. Това каза пред БНР доц. Надежда Сталянова от Катедра „Българска филология“ към Факултета по славянски филологии в Софийския университет. 

Коя е българската дума на 2021 година?

По думите ѝ човекът, създал тази реплика, не се е самоиронизирал. „Репликата възникна като съзнателна позиция, противопоставяща се на научния прогрес. И разбирането за това, че всеки има право да взема решения за своето здраве и живот. Тази реплика се зароди в социалните мрежи и според мен е несъзнателна грешна граматична форма „преценя“, а не „преценява“, но тя се хареса и се завъртя. Хареса се, защото е колоритна, а в социалните мрежи има една тенденция по-образованите, да кажем „граматичната полиция“, да се присмиват на хората, които правят отклонения, допускащите грешки, да ги изкарва некомпетентни, необразовани и прости“, уточнява тя. 

Според нея, ако чужденец си преведе тази фраза, няма да разбере целия контекст на пандемията, в който тази реплика функционира. Изследователката, която повече от 15 години професионално следи езика на българските политици, коментира: „През последните няколко години се наслагваше умора от това, че слушаме все едни и същи хора. Тенденциите в езика на политиците бяха все едни и същи, защото и хората, които слушахме, бяха все същите“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама