Великобритания ще обнови закона за арбалетите заради кралицата

10:47, 28 дек 21 / Свят 25 1717 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Властите във Великобритания смятат спешно да преработят закона за притежание на арбалети, съобщи в. „Дейли Телеграф“, позовавайки се на правителствени източници. Повод е инцидентът на Коледа, когато въоръжен 19-годишен мъж с психични отклонения нахлу в замъка Уиндзор, докато там бяха членове на кралското семейство, начело с кралицата. В предварително записано послание той обясни, че възнамерява да убие Елизабет II.

Мъж с арбалет влезе в Уиндзор, за да убие кралицата

Министърът на вътрешните работи Прити Пател вече издаде нареждане за преразглеждане на правилата за притежание на арбалет, които сега позволяват на всеки британец над 18-годишна възраст да закупи подобно оръжие без да има нужда от лиценз или удостоверение за психично здраве.

Нападателят бързо бе задържан от служителите за сигурността в замъка Уиндзор и е настанен в специализирано заведение, под наблюдение на лекари. От Скотланд Ярд вече коментираха, че арестуваният младеж вероятно страда от психично разстройство. Потвърдено е, че той не е успял да влезе в нито една от сградите, намиращи се там. По това време в замъка са били Елизабет II, престолонаследникът принц Чарлз и съпругата му Камила, най-малкият син на кралицата - Едуард (граф на Уесекс), съпругата му Софи и двете им деца, както и братовчедът на кралицата Ричард (херцог на Глостър) и съпругата му Биргита, пише БГНЕС. 

Припомняме, че в разпространеното видео се вижда как нападателят заявява, че е индийски сикх, името му е Джасвант Сингх Чаил и отмъщава за загиналите в клането в Джаллианвала Баг през 1919 г. Той направи и препратки към отрицателните герои в „Междузвездни войни“ - Дарт Вейдър и Дарт Малгус.

Въпросното клане в Джаллианвала Баг, известно и като „Клането в Амритсар“, се случва на 13 април 1919 г., когато британски войски стрелят по невъоръжена тълпа, която протестира срещу ареста на проиндийски лидери за независимост в района на Пенджаб (Индия). Тогава загиват 379 души, а над 1200 други са ранени.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама