„Галъп“: България в топ 5 на най-песимистичните държави

12:26, 28 дек 21 25 1500 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

България е на второ място в топ 5 от най-песимистичните държави в света. Това сочи новото изследване „В края на годината“ на „Галъп интернешънъл“.

Според него обичайно, нивата на оптимизъм в страната ни не са много високи. Тази година 15% от българите са оптимистично настроени, че 2022 г. ще е по-добра от изминалата, 48% по-скоро очакват 2022 г. да е по-лоша, а според 21% следващата година ще е същата като тази. 16% не могат да преценят.

Снимка: „Галъп интернешънъл“

Така нетната стойност на Индекса на надеждата у нас е -33. Миналата година страната ни отново беше сред 5-те най-песимистични държави в изследването с индекс на надеждата - 29. Преди нас се нарежда единствено Турция (-34). Плътно зад нас пък са Афганистан (-32), Полша (-30) и Чехия (-25).

Тази година 15% от българите са оптимистично настроени, че 2022 г. ще е по-добра от изминалата, а 48% по-скоро очакват 2022 г. да е по-лоша. Според 21% следващата година ще е същата като тази. 16% пък не могат да преценят. 

Социолозите отбелязват, че теренното изследване в България и през двете години съвпада с пикове на ковид-вълни и продължителна политическа криза, а нивата на оптимизъм в страната са сходни с останалите страни от източната част на ЕС.

На другия полюс в топ 5 на най-големите оптимисти, според Индекса на надеждата на Световната асоциация „Галъп интернешънъл“, са: Индонезия (+72), Албания (+65), Азербайджан (+53), Нигерия (+51), Мексико и Виетнам (и двете държави с нетни стойности +47).

Снимка: „Галъп интернешънъл“

В края на 2021 г. две трети от българите се готвят за икономически трудности през идната година, едва 6% залагат на икономически просперитет, а всеки пети смята, че нищо няма да се промени в икономиката. Един от десет се затруднява да прецени.

Средно в ЕС 14% от анкетираните очакват икономически подем, 53% - трудности, а 28% очакват годината да е същата. Настроенията в източните държави от съюза пък са още по-близки до тези България - 9% очакват икономически подем, 62% трудности, 23% очакват годината да е същата, а 7% не могат да преценят.

Снимка: „Галъп интернешънъл“

На фона на очакванията за трудности в икономиката и преобладаващ песимизъм, положителното е, че тази година личното щастие у нас, макар и едва доловимо, е по-високо, коментират авторите на изследването. Общо 45% от запитаните българи заявяват, че се чувстват щастливи или много щастливи, 10% се определят като нещастни или много нещастни, а 43% казват, че не се чувстват нито щастливи, нито нещастни. 2% не могат да преценят.

Индексът на щастието за страната тази година е +35, което е поставя България близо до центъра на списъка от общо 44 държави, включени в изследването. За сравнение в края на миналата година индексът за България е +31.

Изследването „В края на годината“ на асоциацията „Галъп интернешънъл“ с епровежда всяка година от 1977 г. насам. Тази година то бе проведено в 44 държави по света чрез интервюта на 41 560 души. Във всяка държава през периода октомври-декември 2021 г. са интервюирани около 1000 души по метода „лице в лице“, по телефона или онлайн.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама