Борисов призова управляващите да отменят мораториума

14:19, 30 дек 21 / Политика 25 1829 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова управляващите да отменят мораторима върху цените на тока и парното и да бъде компенсиран справедливо бизнесът, защото по думите му, в този вид изкривява пазара.

Борисов коментира и срещата на президент Румен Радев с представителите на бизнеса, като отбеляза, че за да се проведе или България е президентска република, или представителите на работодателите са изчерпали възможностите си за контакт с кабинета. Той попита защо на срещата не присъстват министъра на енергетиката или министъра на индустрията.

С мораториума върху цените моделът не може да се балансира“, отбеляза и Делян Добрев. Той обясни, че ГЕРБ са имали предложение в мораториума да се направи едно изключение.  „Даваме право на регулатора да махне премията, за да няма свръхсубсидиране. ВЕИ сектора ще бъде свръсусидиран с 300 млн. лева за три месеца“, обясни Добрев. 

За покачаването цените на тока Делян Добрев показа графика, според която от май и юни цените започват тенденциозно да се покачват, за да достигнат 450 лв. „Това е четири пъти повече спрямо прогнозната цена на регулатора. Цени за първото тримесечие за следваща година около 700 лв.“, каза той.

Борисов припомни още, че утре изтича срокът за финализиране на проекта за газовия интерконектор между България и Гърция, по който от 1 януари 2022 г. трябваше да потече газ от Азербейджан. „На 31 декември трябваше да потече азерската газ. И нека управляващите, особено президентството, не се оправдават и да не се правят, че управлява ГЕРБ. От 10 месеца ГЕРБ не е на власт'“, посочи той, цитиран от bTV.

„Ще видим кой какво направи през последните осем месеца, два служебни кабинета какво направиха, колко срещи проведоха, как ускориха реализацията на проекта. Двете правителства бяха заети да чегъртат ГЕРБ, но провалиха един от най-важните проекти за доставка на газ. Направихме всичко необходимо, така че България получава 350 млн. кубични метра газ годишно и то на атрактивни цени. Това ни даде възможност да не плащаме неустойка на азерската страна. Сега България пак предлага на своите потребители природен газ с 30 процента по евтин от този в европейските хъбове“, уточни и Теменужка Петкова.

Борисов няма да бъде разследван за всяване на паника за ваксините

Междувременно стана ясно, че Софийската градска прокуратура е отказала да образува разследване срещу бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по сигнала, подаден срещу него от Стойчо Кацаров, докато беше служебен здравен министър. Това съобщава в. „Сега“ след проверка в деловодство на прокуратурата.

Кацаров сезира прокуратурата срещу Борисов в края на октомври заради публичните му твърдения, че в България се поставят ваксини с изтекъл срок на годност. Всяването на паника е престъпление според НК.

Къде спи Гешев?

Тогава след седмица мълчание прокуратурата обяви, че ще иска документи от здравното министерство „какви са тези ваксини, кога са купени, какъв е техният срок“. В сигнала до градския прокурор Илияна Кирилова Кацаров обяснява, че думите на Борисов са фалшиви новини. И са деяние с висока обществена опасност, тъй като са направени в разгара на епидемична вълна, а автор им е бивш премиер и настоящ партиен лидер - всичко това може да повлияе на доста хора, отказвайки ги да се ваксинират, или да събуди тревога в тях. Кацаров смята също, че изреченото от Борисов е заплаха за националната сигурност.

Постановлението за отказ да бъде образувано дело е от 23 декември. Ден по-късно в интервю за „24 часа“ Борисов отново постави под съмнение ваксините срещу ковид. Този път тези за деца. „Сега са се засилили да ваксинират и деца, но аз съм категорично против. Поне още няколко месеца трябваше да минат, докато всички клинични проби не покажат, че това е 100% безопасно за децата. Хайде, за нас, от 60 години нагоре, не задължителна, принудителна да я направят! Дето се вика остава ни малко живот. Но на децата РНК ваксини? Кръстя се да е безопасно. Поне още 2-3 месеца да минат и да сме сигурни“, обяви Борисов.

Големите кавички

Припомняме, че с обвинения заради своите политически изказвания срещу противоепидемичните мерки се сдобиха лидерите на партиите „Атака“ и „Възраждане“. В началото на месеца Костадин Костадинов се отказа от депутатския си имунитет заради делото. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама