COVID-19 по света: СЗО предупреди за „цунами“ от заразени заради Омикрон

11:30, 30 дек 21 25 1854 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

„Цунами“ от заразени с Covid-19 ще блокира здравните системи на страните, обяви Световната здравна организация. Рекордният брой новозаразени по света отново помрачи новогодишните празници.

Милиони хора по света отново ще посрещнат новата година в сянката на пандемията, която е убила повече от 5.4 милиона души досега. Празненствата така или иначе са ограничени или отменени в много страни.

Правителствата се опитват да балансират между антивирусните ограничения и необходимостта да се държат обществата и икономиките отворени, тъй като Омикрон доведе случаите до нива, невиждани досега в редица страни: Съединените щати, Великобритания, Франция и Дания, пише АФП.

Рекорди по брой заразени в Европа

През седмицата бе съобщено за рекорден скок от общо 6.55 милиона новозаразени за 7 дни - това е най-високата цифра новозаразени, откакто Световната здравна организация обяви пандемията от Covid-19 през март 2020 г.

„Силно съм загрижен, че Омикрон, който е по-заразен и циркулира едновременно с Делта, води до цунами от случаи. Това ще продължи да оказва огромен натиск върху изтощените здравни работници и здравните системи, които и без това са на ръба на колапс“, каза шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от Mediapool.

Омикрон вече започна да натоварва болниците в САЩ - най-засегнатата нация от вируса, където средната стойност на новите случаи за седем дни достигна 265 427, сочат данните на университета Джон Хопкинс. Епидемиологът и имунолог от Харвард Майкъл Мина съобщи, че броят на заразените в САЩ вероятно е само „върхът на айсберга“, а истинският брой е много по-висок поради недостиг на тестове. „Не трябва да се успокояваме“, каза съветникът по инфекциозни болести на САЩ Антъни Фаучи.

Гърция забрани музиката в барове и ресторанти в опит да ограничи новогодишните партита, като обществените събития вече бяха отменени.

Мексико отмени масовите празненства на Нова година в града след скок в случаите.

Междувременно министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън защити решението си да не ограничава празненствата през празниците, като каза, че около 90% от пациентите с Covid-19 в интензивни отделения не са били ваксинирани с бустерна доза.

Броят на болните с коронавирус във Великобритания надхвърли 10 000 - най-високият общ брой от март. Новозаразените също отбелязаха рекорд с 183 037 случая за ден.

От другата страна на Ламанша Франция също постигна нов дневен рекорд от повече от 200 000 случая - двойно повече на Коледа - след като удължи затварянето на нощните клубове до януари. Носенето на маски на открито ще стане задължително в Париж в петък за всички на възраст над 11 години, с изключение на тези в превозните средства, велосипедистите, хората с електрически тротинетки и спортистите в индивидуални спортове на открито.

Дания, която в момента има най-високия в света процент на заразяване на човек, регистрира нов рекорд от 23 228 нови случая, което властите отчасти приписват на големия брой тестове, извършени след коледните тържества.

Португалия също отбеляза рекорд с близо 27 000 случая, съобщени за 24 часа.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама