„Сериозно и по същество“: Какво си казаха по телефона Байдън и Путин?

09:08, 31 дек 21 / Свят 25 1737 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

 

Американският президент Джо Байдън е поискал деескалация на напрежението с Украйна по време на телефонния разговор с руския си колега Владимир Путин. Двамата разговаряха в продължение на 50 минути, а  Байдън е начертал отново вариантите при успокояване на ситуацията и при евентуална инвазия на Русия.

Вашингтон обяви, че е готов да прибегне към мерки като налагане на санкции, подсилване на НАТО в страни от Алианса и предоставяне на допълнителна помощ на Киев, ако се стигне до навлизане на руски войски на украинска територия.

По информация на Белия дом по време на разговора двамата лидери са говорили за това колко е важно да има „прагматична, ориентирана към резултати дипломация“.   Вашингтон подчертава ползата от дипломацията, като Байдън е заявил, че напредък по време на предстоящите срещи в Женева в различни формати може да има „само в среда на деескалация вместо ескалация“.

Официален представител определи тона на разговора като „сериозен и по същество“.

Представителят коментира и притесненията на Москва от разрастване на НАТО с думите: „Нашата позиция е много ясна. Това са решения, които се вземат от суверенни държави, разбира се в консултация с Алианса“. Официалният представител говори и за водене от Москва на преговори в публичното пространство по темата, като посочи, че това, което е било доказано като конструктивно в такива случаи, е воденето на тези разговори при затворени врата със съюзниците и руската страна. 

Путин е предупредил, че нови санкции ще бъдат сериозна грешка

По време на разговора си с Владимир Путин Джо Байдън е подчертал особената отговорност на Русия и на Съединените щати за гарантирането на стабилността не само в Европа, но и в целия свят.

Американският президент ясно е заявил, че Вашингтон няма намерение да разполага в Украйна ударни настъпателни оръжия. Това се посочва в публикувано на сайта на Кремъл прессъобщение.

Според пресслужбата на Кремъл Владимир Путин е заявил, че споменатите от Джо Байдън мащабни санкции срещу Русия в случай на ескалация около Украйна биха били сериозна грешка, която би довела до пълен разрив на руско-американските отношения.

Путин е подчертал, че в резултат на съвместната работа Москва очаква да получи твърди юридически гаранции, изключващи по-нататъшно разширяване на НАТО на изток и разполагане на застрашаващи Русия оръжейни системи в близост до границите ѝ.

Нашият президент подчерта, че в сегашната достатъчно сложна ситуация ще се държим така, както биха се държали Съединените щати, ако около американските граници бяха разположени настъпателни оръжия“, заяви Юрий Ушаков, помощник на руския президент., пише БНР.

Той оцени разговора между Путин и Байдън като конструктивен и добави, че двамата лидери ще контролират лично предстоящите на 10 януари в Женева руско-американски преговори.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама