Отпускат още 860 млн. лв. за кризата с тока

17:49, 30 дек 21 / Политика 25 1784 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Проблем номер едно е енергийната криза - абсолютно сме наясно, че в момента бизнесите и разпределителните дружества имат много проблеми с покриването на своите разходи и това ще се отрази на цените на бита. Решихме да допълним енергийните помощи с допълнителни 860 млн. лв. Това обяви премиерът Кирил Петков на брифинг след заседание на Министерския съвет.

Министърът на енергетиката Александър Николов обясни, че отпуснатите средства за отоплителния сезон ще достигне милиард и половина лева – предвидено е директно изплащане на трудовите дефицити в енергоразпределителните дружества и намаляване на цените.

Отвъд мерките за електроенергия, ще бъдат подпомогнати и потребителите на природен газ. В рамките на един отоплителен сезон, с което помощите за отоплителния сезон ще достигнат общо 2 милиарда лева.

Борисов призова управляващите да отменят мораториума

Добавките за пенсионерите и бизнеса

Имаме три седмици, в които трябва да увеличим ваксинацията максимално, особено за възрастното население на България, защото това е единственият начин да предотвратим запълването на болниците, спирането на икономиката и затварянето на училищата“, заяви Кирил Петков, цитиран от БНТ.

Ваксинираните пенсионери ще получат добавка от 75 лв. към пенсиите си. Хората, които до 31 декември 2021 г. имат завършен ваксинационен курс, ще получат допълнителното плащане с пенсиите си за февруари догодина. Еднократна добавка от 75 лв. ще бъде изплатена и на възрастните, които в периода от 1 януари до 30 юни 2022 г. завършат пълния ваксинационен курс или поставят допълваща (бустерна) доза ваксина. Същият финансов стимул ще получат и пенсионерите, които поставят първа доза ваксина от 1 до 30 юни 2022 г.

Пенсионерите не трябва да подават заявление за получаването на средствата, нито да изпращат зелен сертификат или други здравни документи до държавните институции. Информацията за хората, които имат право на еднократна добавка, ще се обменя всеки месец по служебен път между НОИ и Министерството на здравеопазването, съобщиха от правителствения пресцентър.

Отпуснати са и допълнителни 750 млн. лв. за осигуряване на ковид добавките от 60 лв. и за да няма намаление на пенсиите.

Гласувани са допълнителни 120 млн. лв. за продължаване на мярката 60:40 за бизнеса, която ще бъде в подкрепа на около 80 000 работещи.

Бизнесът предлага експертен съвет за енергийна стратегия към президента

В очакване на новата вълна

В очакване сме на нова вълна, на Омикрон и сме длъжни да подготвим всички средства и ресурси, за да може обществото да премине през тази вълна с най-малки загуби“, заяви здравният министър Асена Сербезова. Тя подчерта и нуждата от ваксинация. „Защо се обръщаме към по-възрастните - защото във всички статистики това са хората, които са най-уязвими по отношение на заболяванията, имат и други придружаващи заболявания и всъщност в болниците това е и населението, което най-често се усложнява“.

Секвенирането на ковид пробите се очаква след Нова година и тогава ще се разбере дали в България има заразени с Омикрон. „Очакваме да се повиши ваксинирането и заради настъпването на новата вълна, и заради финансовите стимули“, каза още здравният министър.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама