Какво влиза в сила от 1 януари?

09:56, 01 яну 22 25 6263 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

По-високи пенсии, но и по-строги условия за пенсиониране, нови правила за попълване на данъчните декларации, еконорми и цени влизат в сила в началото на годината. Промените са по-малко от обичайното, защото все още не е приет държавният бюджет и бюджетът на общественото осигуряване, чрез които в началото на всяка годината се променят правилата в осигуряването и данъчното облагане, пише „Дневник“.

Пенсионирането

Изискванията за навършени години и осигурителен стаж се увеличават. Занапред мъжете ще могат да се пенсионират при навършени 64 години и 5 месеца и ако имат осигурителен стаж от 39 години и 2 месеца. Възрастта за пенсиониране на жените нараства на 61 години и 10 месеца, а изискването за осигурителен стаж е 36 години и 2 месеца.

мъже: + 1 месец възраст и +2 месеца стаж
жени: + 2 месеца възраст и + 2 месеца стаж

Максималният размер на една пенсия се увеличава от 1440 лв. на 1500 лв.

Линията на бедност се вдига от 369 на 413 лева.

COVID надбавката към пенсиите става 60 лв. месечно, засега е прието тя да се изплаща до 30 юни. През последните три месеца на 2021 г. размерът й беше 120 лв., но междувременно пенсиите бяха увеличени.

Нови правила за местене между първия и втория стълб

Отпада възможността кандидат-пенсионерите да могат да изберат непосредствено преди пенсионирането дали да получават две пенсии - от НОИ и от частния фонд, в който са внасяли в годините, или една - само от НОИ, ако това е по-благоприятно за тях. От днес нататък този избор може да стане не по-късно от една година преди навършване на възрастта за пенсиониране. Тази възможност беше въведена след като се видя, че първите пенсионирани с осигуровки във втория стълб (а това са жените, родени след 31 декември 1959 г.) ще получат твърде ниски втори пенсии. Постепенно този срок ще се удължава докато не достигне 5 г. през 2038 г.

Старт на новата програма за насърчаване на ваксинацията сред възрастните хора

От днес започва да работи новата програма на правителството, предназначена за насърчаване на ваксинацията срещу COVID-19 сред една от най-уязвимите социални групи на населението - българските пенсионери.

Позитивният икономически стимул предвижда еднократна добавка в размер на 75 лева за всеки пенсионер, който има приключен цикъл на ваксинация от две, плюс трета /бустерна/ доза. Парите ще бъдат изплатени със следващата му пенсия.

Парична добавка в същия размер ще има и за онези, които започнат своя ваксинационен курс с първа доза през следващите месеци. За тези, които вече имат поставени две дози, стимул ще бъде изплатен след поставянето на третата.

Правителствената програма за насърчаване на ваксинацията се очаква да продължи до края на юни 2022 г. За нея кабинетът отпусна 100 млн. лева по бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Пенсионерите не трябва да подават заявление за получаването на средствата, нито да изпращат зелен сертификат или други здравни документи до държавните институции.

Разходите за ремонт влизат в данъчната декларация

Разходите на домакинствата за ремонт вече ще могат да се вписват в данъчната декларация и така хората да си намаляват облагаемия доход. Правилото влезе в сила в началото на миналата година, но 2022 година ще е първата, в която този разход ще се декларира. Размерът на облекчението е до 2 хил. лв. годишно. Те са не за покупката на материали или мебели, а само за положения труд от майсторите. За целта обаче те трябва да издадат документ, ако са фирма, за цената на положения труд. Ако са физически лица, в декларацията ще трябва да присъстват техните данни. Към самата декларация не се прилагат такива документи, но подаващият я трябва да ги пази и представи при проверка от страна на НАП.

Как се ползват данъчните облекчения за деца

През миналата година бяха въведени нови, в пъти по-благоприятни за родителите данъчни облекчения за деца - размерът на еднократното облекчение за деца е в зависимост от броя им, като за едно ненавършило пълнолетие дете е 4500 лв. (сума за получаване 450 лв.), за две - 9000 лв. (сума за получаване 900 лв.), а за три и повече - 13500 лв. (сума за получаване 1350 лв.).

Родителите, които искаха да ползват данъчното облекчение чрез работодателя си, вече са изпуснали срока за подаване на нужните документи, който изтече вчера. За тях обаче остава възможността да поискат намаляване на данъка чрез годишната си данъчна декларация. При ползване на данъчните облекчения с подаване на годишната данъчна декларация, родителят не трябва да има подлежащи на принудително изпълнение публични задължения. По принцип всяко от облекченията се ползва само от единия родител. Допустимо е, когато размерът на облекчението надвишава сумата на годишните данъчни основи на единия родител, разликата да се ползва от другия родител. С подробните указания на Националната агенция за приходите можете да се запознаете тук.

Общините получиха права да обявяват зони с ниски емисии

От началото на 2022 г. влизат в сила промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух. С тях се дава право на общините да обособяват зони с ниски емисии на вредни газове, както и да контролират и санкционират нарушителите. В т.нар. нискоемисионни зони ще се забранява или ограничава влизането на замърсяващи автомобили с нисък екологичен стандарт или отопляването с твърдо гориво. Кметовете на общини ще имат право да налагат глоби в размер от 50 до 500 лева на физически лица и от 200 до 1000 лева - на юридически лица.

Новости при техническите прегледи - съвсем скоро

От 12 януари ще заработи връзката между информационната система на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и контролно-измервателните уреди в пунктовете за технически прегледи. Така данните от техническия преглед на автомобилите за замърсяване ще постъпват незабавно в контролния орган след като от половин година действат новите стикери и удостоверения за техническа изправност и пет екологични категории.

В очакване на нови цени

Днес след 14 ч. Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябва да обяви цената на природния газ за януари. Държавният доставчик Булгаргаз предложи увеличението да е с малко над 14% до 117.12 лв. (102 лв./мВтч през декември). Председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че поскъпването от този порядък е реално, а причина е скокът на цените на европейските борси в последните 20 дни.

Мораториумът, който депутатите въведоха върху енергийните цени, не важи за природния газ, но включва парното. Затова въпреки голямото поскъпване на горивото, не се очаква корекция в цените на топлофикациите, които го използват. Това е добре за потребителите, но ще създаде дефицити в топлофикационните дружества.

Заради инфлацията мобилните оператори обявиха, че повишават месечните абонаментни такси с между 4 и 5%. от началото на годината като разликата потребителите трябва да видят в сметките за януари, които ще получат месец по-късно. В поскъпването компаниите включват инфлацията за 2020 г. и очакваната за 2021 г. Междувременно министърът на индустрията Корнелия Нинова заяви, че ще го забрани, защото го смята за "нелоялна търговска практика".

За пръв път новата година идва със стара минимална заплата

За пръв път новата година започва със стар бюджет и поне до края на март всички обезщетения, помощи и др. остават във фризера  въпреки повсеместното поскъпване. С тях в стар размер ще бъде и минималната работна заплата, която от години се увеличава административно от 1 януари на всяка година. 

Въпреки че в последните седмици на миналата година се говореше, че минималната заплата ще е поне 710 лв., тя всъщност остава 650 лв. На фона на инфлацията и вдигнатата летва на бедността (от днес тя е 413 лв. - с 44 лв. по-висока спрямо 2021 г.), работещите на най-ниско възнаграждение на практика ще бъдат по-бедни в първите три месеца на годината. Според данни на МФ на минимална заплата се осигуряват 750 000 българи, пише „Сега“.

Семейни помощи

На фона на голямата кошница с обещания към децата и родителите, липсата на бюджет носи разочарование и за тях. Всички семейни помощи остават в стария си размер. Прагът за достъп до семейни помощи остава 510 лв. на член от семейството за последните 12 месеца. Детски добавки се полагат на семействата с доход до 410 лв. на човек, а за тези с доход 410,01 лв. до 510 лв. включително добавката е 80% от обичайния размер. Самата сума остава 40 лв. месечно за семейство с едно дете, 90 лв. за две деца, 135 лв. за три деца, 145 лв. за четири, като за всяко следващо дете помощта расте с 20 лв. Размерът на добавката за близнаци е 75 лв.

Драстично се разминават със заявките за много заплати накуп при раждане на дете и реалните добавки, които родителите ще получават в първите три месеца на годината. Еднократната помощ при раждане на дете остава 250 лв. за първо, 600 лв. за второ и 300 лв. за трето дете. За четвърто и всяко следващо дете сумата е 200 лв. Седма година децата с най-тежки увреждания ще получават 930 лв. месечно. За останалите варира от 350 до 490 лв. според степента на увреждането.

Осигуровки

Пенсиите вече са увеличени, но осигуровките засега остават на старите си нива, включително и максималният осигурителен доход, за който има намерения да се вдигне тази година. Така минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се остава 650 лв., за земеделските стопани и тютюнопроизводителите - 420 лв., а таванът на осигуровките ще бъде поне още три месеца 3000 лв. за радост на работодателите.

Социални обезщетения

Липсата на бюджет не е толкова драматичен проблем при социалните обезщетения, защото при тях по принцип не се планираше увеличение. Обезщетението за безработица например остава между 12 и 74,29 лв. на ден, а обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст ще бъде 650 лв., колкото бе направено миналата есен.

Лични асистенти

От закъсняването на бюджет 2022 ще бъдат ощетени и личните асистенти на хора с увреждания. От януари 2022 г. асистентите, работещи по механизма лична помощ, трябваше да взимат на час 1,4 пъти минималната часова работна заплата. Коефициентът в момента е 1,2. Размерът му остава замразен до края на март и очакваното влизане в сила на нов бюджет.

Отлага се и преобразуването на Агенцията за хората с увреждания в държавна агенция към Министерския съвет. Това трябваше да е факт до януари 2022 г., сега крайният срок се измества за юли. Незнайно по каква причина се отлага и закриването на домовете за деца във Варна, Кърджали, Плевен, Стара Загора. Това трябваше да стане до края на 2021 г., сега се отлага за 31 декември 2022 г.

Първа линия

Въпреки липсата на бюджет министерството на здравеопазването ще продължи да изплаща добавка от 1000 лв. за работа при неблагоприятни условия на лекари, медицински сестри, общопрактикуващи лекари и пр.

За партиите

Няма промяна и в партийната субсидия, която до края на март остава колкото беше и през 2021 г. - 8 лв. за един получен действителен глас.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама