Няма да има шоково поскъпване на основните храни

11:58, 03 яну 22 25 1633 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Няма да има шоково поскъпване на основните хранителни продуктизаяви председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов. 

Според него обаче трябва да очакваме по-високи цени при плодовете и зеленчуците през новата 2022 година.

Основните храни поскъпват с нови 7% до края на годината

„От началото на декември до средата на месеца имаше напрежение. В момента, покрай празниците, е спокойно на пазара, което е много интересно, защото въпреки че това е момент на засилено търсене, ние наблюдаваме успокояване, но това е следствие на свърхнатоварването“, коментира той.

По думите му само за последния месец е отбелязан доста сериозен темп и ръст, като най-засегнати са стоките, пряко свързани с цената на тока. „Това е преработвателният сектор, главно месопреработването и млекопреработването“, поясни Иванов.

При кашкавала вече имаме 21-22 % разлика спрямо миналата година, при сиренето е 25 %. Захарта поскъпна с 20 %, което е следствие от поскъпването ѝ на световния пазар“, обясни експертът и добави, че поскъпване има и при сухите и меки колбаси, но не и при месото.

С колко поскъпнаха горивата през 2021 г.?

Той отбеляза, че цената на олиото се е покачила едва с 10 стотинки в номинал в следствие на енергийната криза.

„Основната причина за този темп, който наблюдаваме, е кризата в енергийния пазар - най-вече пазара на ток и неговата нестабилност и непредвидимост. Към момента ние се радваме на една устойчива, постоянна тенденция. Тенденцията към покачване е доста слаба като темп, което се дължи на висококонкурентния пазар - трудно ще видим шоково изменения в цени, даже няма да ги видим“, подчерта Владимир Иванов в ефира на БНТ. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама